Спад на германската промишленост за втори пореден месец

OFFNews 06 февруари 2019 в 12:04 1933 0

Снимка pixabay.com

Индустриалните и промишлените поръчки в Германия се понижават през декември 2018 г. за втори пореден месец в резултат на по-слабото външно търсене, показва официалната статистика на страната, цитирана от БНР. Това показва, че компаниите в най-голямата европейска икономика изпитват сериозни трудности от забавящата се световна икономика и голямото напрежение заради търговската война между САЩ и Китай и увеличаващите се притеснения за Брекзит без сделка с ЕС.

Поръчките за промишлените стоки са намалели с 1,6% спрямо ноември, когато бяха с 0.2% по-малко от октомври при прогноза на финансовите пазари за повишение с 0.3%.

Това е най-сериозният спад на промишлените поръчки от юни 2018 г. (3,6%).

5.5% е спадът на германски промишлени стоки през декември извън еврозоната. Поръчките от нея отбелязват ръст с 3.2%. Така общите външни поръчки са -2.3%.

Вътрешните се свиват с 0,6%.

На годишна база промишлените поръчки се понижават със 7% след спад през ноември с 4,3% и прогноза за свиване с 6,7%.

Министерството на икономиката на страната коментира, че явно продължава "сухият период в германската индустрия". "Затихване на промишлената дейност" обаче има и в началото на годината.

Преди 10-ина дни агенция Markit отчете рязко влошаване на промишления PMI индекс на Германия през януари до 49,7 пункта от 51,5 през декември, достигайки 50-месечно дъно. А това е сигнал, че проблемите в индустрията дори се задълбочават в началото на 2019 г.

На тримесечна база промишлените поръчки обаче са нараснали с 0,3% в края на 2018 г.

Добрата новина е, че има силно възстановяване на поръчките в автомобилния сектор, който през последните месеци изпитваше сериозни затруднения да се приспособи към въведените през септември регулаторни стандарти за отработените автомобилни газови емисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!