София-Солун за 2 часа до 2027. Гръцки инвеститори призовават да завършим по-бързо АМ ''Струма''

Мая Младенова 27 юни 2023 в 16:45 9388 0

Агнеса Руси Поповска и Алексиос Мариос Либеропулос и Джордж Кремлис

Снимка БГНЕС

(от ляво на дясно) Посланиците на Северна Македония и на Гърция Агнеса Руси Поповска и Алексиос Мариос Либеропулос и Джордж Кремлис

Гръцки инвеститори следят с интерес големите инфраструктурни проекти в България, вкл. завършването на магистрала "Струма", стана ясно на Софийския икономически форум, който се провежда днес в хотел "София Балкан".

Икономистът Джордж Кремлис, който е и съветник на гръцкия премиер и почетен директор на Европейската комисия, попита присъстващите български министри кога България ще завърши прехода от няколко километра на магистралата през Кресненското дефиле. Това, посочи експертът, ще позволи пътят от Солун до София да се съкрати до два часа.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков отговори, че АМ "Струма" е най-големият инфраструктурен проект в България в момента. Най-голямото предизвикателство е преминаването на Кресненското дефиле, но се надявам до 2027 да има връзка в Гърция, каза Гвоздейков.

Не бива да чакате 2027, репликира го гръцкият експерт. По думите му, срокът може да се съкрати чувствително, тъй като проектът е готов, а и ще бъде загубено финансиране. С политическа намеса през Еврокомисията проектът може да бъде задвижен, посочи той.

Джордж Кремлис акцентира и на още един стратегически за България и Гърция инфраструктурни проект - ЖП връзката "море-море", която да свързва Кавала, Солун, Бургас, Варна, Русе, Констанца и Одеса. Тази връзка ще е ключова и когато започне възстановяването на Украйна, каза Кремлис.

Софийският икономически форум е организиран по инициатива на гръцкия Делфийски икономически форум и има за цел да обсъди актуални теми от взаимен и регионален интерес, както и стратегическото сътрудничество в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика