Шефът на ДКЕВР: Цената на тока няма да се променя до юли

OFFNews 16 ноември 2013 в 14:48 2015 0

ДКЕВР, Снимка: БГНЕС
ДКЕВР, Снимка: БГНЕС

 

Към момента няма искания за повишаване на цената на тока, обяви председателят на държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева в предаването "Животът и другите неща" по БНТ. 

"Нашият стремеж е да не се променя цената на тока до края на ценовия период, който е в края на месец юли. Тогава се прави нов регулаторен преглед, като се започне от всички производители до крайния снабдител. Тогава се получава крайният резултат - цената на електрическата енергия", обясни Тонева. 

С готвените промени в Закона за енергетиката се предвижда отчетният период за потреблението на ток да е най-много 31 дни, обяви още тя.

По думите ú протестите миналата година за високите сметки на ток са заради факта, че отчетени периоди около празниците бяха по-дълги от обичайното, което доведе до по-високи сметки. 

Председателят на ДКЕВР каза още, че решението на регулатора да прекрати започналите процедури по отнемането на лиценза на "ЧЕЗ Елктро България" не означава, че няма да се търси наказателна отговорност на дружеството.

"Проверките там продължават и при всяко констатирано нарушение се налага имуществена санкция. Всъщност след стартирането на процедурата са съставени актове за над 4 млн. лв. по отделни производства", уточни Анжела Тонева.

Председателят на ДКЕВР припомни, че недоволството миналата година дойде оттам, че отчетени периоди около празниците бяха по-дълги от обичайното, което доведе до увеличени сметки. Затова част от мерките, които се предприемат сега на законодателно и на регулаторно равнище в следствие на проверките, предвиждат най-дългият период за отчитане да се фиксира на не повече 31 дни, обясни тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews