Румъния обвини Лукойл в пране на пари, компанията се оплака в Брюксел

OFFNews 16 юли 2015 в 13:46 10394 8

Лукойл се обърна за помощ към зам.-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по енергетика Марош Шефчович, след като дъщерната й компания в Румъния Петротел Лукойл беше обвинена в пране на пари и укриване на данъци.

Прокуратурата е завела иск за нанасяне на щети в размер на 2 млрд. долара. Разследва се и дейността на петима служители на дъщерното дружество, двама от които руснаци.

Според Лукойл това обвинение заплашва изпълнението на операциите на компанията в Европа, съобщи Euroactiv.
Разследването срещу Петротел Лукойл започна още през 2014 г., като обвинението е за нанасяне на щети за 230 млн. евро.

Тогава компанията представи гаранции и продължи дейността си.

Според новото съдебно дело обаче искането е за 2 млрд. долара активи и замразяване на сметки на компанията във Великобритания.

Исканията са в пъти по-големи от първоначалното обвинение, а румънската прокуратура вече конфискува активи на стойност около 500 млн. долара, заяви вицепрезидентът на Лукойл Томас Мюлер.

Компанията се е обърнала към Брюксел с оплакването, че румънската прокуратура опетнява репутацията на Лукойл и това създава риск за бизнеса. От дружеството настояват за бързо разрешение на ситуацията и за прозрачно разследване.

Ако сметките ни бъдат замразени, ще трябва да прекратим операциите си, подчерта Мюлер.

Ние вярваме в Европа, инвестирали сме и продължаваме да инвестираме в Европа. През последните 9 години Лукойл е инвестирала в дъщерното си дружество в Румъния 540 млн. долара и е осигурила хиляди работни места, категоричен е Мюлер.

Запитан дали разследването срещу Петротел Лукойл не е свързано с обтегнатите отношения между Запада и Русия заради кризата в Украйна той посочи, че може само да гадае дали това е така.

През май Лабораторията за управление на рискове на бившия премиер Иван Костов публикува анализ, в който се разкрива как със съдействието на българската държава "Лукойл" изкуствено завишава разходите си за суровините, които внася. В отговор Лукойл опроверга методиката на Костов, а по-късно призна за грешка в анализа на Лабораторията.

Миналия януари Украйна пък обвини Лукойл в това, че финансира проруските бунтовници в Донецк и Луганск. Според украинските власти Лукойл и украинската компания ВЕТЕК са внесли незаконно петролни продукти за 2 млрд. долара между 2013 и 2014 г.

Лукойл отхвърли тези обвинения и обяви, че целият внос на петрол става според украинското законодателство.
Европейската комисия потвърди, че е постъпило оплакване от страна на Лукойл и в момента то се разглежда. За момента не е известно какви стъпки ще бъдат предприети, но според европейското законодателство независимостта на националните съдебни органи е ключова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков