Прокуратурата влезе в БДЖ заради афери за над 160 милиона лева

OFFNews 22 декември 2021 в 12:07 3918 0

Екип от прокурори и следователи влезе в централата на БДЖ днес, съобщи електронното издание на вестник "24 часа". Информацията бе потвърдена и от източници на OFFNews.

Действията са по сигнал на служебния транспортен министър Христо Алексиев.

Проверяват се злоупотреби на ръководни длъжности лица. Става въпрос за фиктивни договори за ремонти на локомотиви и вагони, чиято стойност е над 160 милиона лева.

На 10 декември Алексиев съобщи, че е изпратил на прокуратурата два одитни доклада за договорите на БДЖ за ремонт на мотрисите "Сименс Дезиро" с „Алстом Румъния“ и догово за ремонт на 40-годишни пътнически вагони в жп завода в Дряново.

Министърът констатира за пореден път, че основният ремонт на мотрисите изобщо не е извършен според изискванията, а това, което се представя за изпълнено, е абсолютно некачествено.

„На 4-ти октомври присъствах на вкарването на първата мотриса за основен ремонт. По договор и приет график, този ремонт трябваше да бъде завършен до 4-ти декември. Дадох известно време
отсрочка и сега идвам отново, за да проверя какво е свършено. Крайно съм разочарован - два месеца по-късно установявам, че ремонтите не са изпълнени дори на 50%“, обяви Христо Алексиев.

По думите му изпълнителят на договора извършва предимно техническа поддръжка, което поражда съмнение за източването на значителни средства. Контрактът с румънското поделение на "Алстом" е за 5 години и стойността му е 137 млн. лева.

Другият договор, който транспортният министър даде на прокуратурата, стана обществено достояние след разследване на OFFNews. Там далаверата е крещяща, тъй като БДЖ скандално заобиколи Закона за обществените поръчки, за да възложи на предприятие в Дряново ремонта на 15 стари вагона за абсурдната цена от 27 милиона лева.

„Заради съмнения за фалшификация и измама другият договор, сключен със завода в Дряново за ремонт на 15 пътнически вагона също е пратен на прокуратурата“, съобщи Алексиев.

Според одитната проверка не било ясно как е определена цената за ремонт на един вагон, която е много висока, ремонтът е възложен без процедура и без документация.

„Ощетяването на държавата е много сериозно. Открити са много нарушения, както и фалшификация на документи и дори няма предварителна оферта“, уточни служебният министър.

Според него цената е тотално завишена с опит за изфабрикуване на документи със стари дати, за да се прикрие това, което са извършили като ремонти.

„Този договор предстои да бъде разследван от прокуратурата на базата на конкретните факти и доказателства, които са предоставени, както и ще се търси отговорност на ръководство на БДЖ, по време на което договорът е сключен“, заяви Алексиев.

Преди дни новият транспортен министър Николай Събев уволни управителя на БДЖ-Пътнически превози Любен Нанов именно заради скандалните договори.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews