Правителството даде на Трейс БГ концесии за две находища

OFFNews 26 април 2023 в 14:57 1733 0

кариера
Правителството даде на Трейс БГ концесии за две находища.

Правителството даде на Трейс БГ концесии за две находища.

Софийското дружество ще бъде новият концесионер на находище „Тополовград“ в област Хасково.  Договорът за добив на строителни материали - мрамори, мраморизирани варовици и доломити, от находище „Тополовград“ е сключен на 4 май 2001 г. с „Пътстройинженеринг“ АД. През 2021 г. контрактът е продължен с правоприемника на концесионера - „Трейс БГ“ ЕАД, който през 2022г. е преобразуван в еднолично дружество с ограничена отговорност - „Трейс БГ“ ЕООД.

Разпоредбата на чл. 67, ал. 4 от Закона за подземните богатства позволява договорът да бъде продължен с правоприемник на концесионера, когато последният е прекратил дейността си. 

С днешното решение на МС се предвижда също да бъде отправено предложение до новия концесионер за промяна на някои от клаузите на концесионния договор. Става въпрос за отношенията, свързани с предоставянето на банкова гаранция за всяка година от срока на концесията. До момента исканата банкова гаранция покриваше 10% от паричните задължения на концесионера. След измененията тя ще се отнася 100% за всички (не само за паричните) задължения, свързани с изпълнението на концесионния договор. След въвеждането на по-широк обхват на банковата гаранция, вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

Министерският съвет оправомощи също така министъра на енергетиката в едномесечен срок да сключи със страните допълнително споразумение за продължаване на концесионния договор с правоприемника и за изменение и допълнение на концесионния договор.

По същата процедура „Трейс БГ” ЕООД ще бъде новият концесионер и на находище „Змеево” в област Стара Загора. При него договорът за добив на строителни материали - варовици и доломити също е бил сключен на 4 май 2001 г. с „Пътстройинженеринг” АД. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!