„Овергаз" обяви, че не е получавала писмо от „Газпром" за спиране на природния газ

OFFNews 31 декември 2015 в 09:46 5613 3

Снимка overgas.bg

„Овергаз Инк." обяви, че не е получавала писмо от „Газпром Експорт" за спиране на природния газ от 1 януари 2016 година.

Компанията има сключен дългосрочен договор за доставка на синьо гориво с руското дружество до 2017 година. „Овергаз Инк." изпълнява всички поети ангажименти към контрагентите си. Компанията няма просрочени дългове към „Газпром Експорт", а нормални текущи задължения по доставката на газ - посочват от отдел "Публични комуникации" на „Овергаз".

„Овергаз Инк." е доставчик на синьо гориво за газоразпределителни дружества и индустриални абонати в страната. Най-големи са доставяните количествата за „Овергаз Мрежи", чиито потребители са над 55 хиляди домакинства и 3000 стопански консуматори.

Никой от клиентите на компанията не е застрашен от спиране на снабдяването с природен газ, твърдят от „Овергаз Инк."

В сряда вечерта премиерът Борисов събра ръководители на енергийни компании на спешна среща.

Причината е писмо на руската фирма "Газпром Експорт", в което се информира, че от 1 януари 2016 г. се предвижда нулево количество газ за всички битови потребители в България.

Става въпрос за около 200 000 домакинства, газифицирани в цялата страна.

„Писмото е адресирано до „Овъргаз” с копие до „Булгартрансгаз”. Срещу заявката на „Овъргаз” от 1 януари 2016 година са посочени нули, което означава, че „Газпром Експорт” не предвижда доставки за „Овъргаз” към настоящия момент. „Овъргаз” има около 200 000 абонати”, заяви в сряда пред Нова телевизия изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен.

Премиерът Борисов е разпоредил държавните дружества от газовия сектор да създадат нужната организация и да имат готовност да осигурят допълнителни количества природен газ при необходимост, уточни Коен.

Организация е създадена, необходимо е само "Овергаз" да се обърне към "Булгаргаз" за сключване на договор, за да могат клиентите на "Овергаз" да бъдат снабдявани, каза още изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews