Още лоши новини за путиновия олигарх Дерипаска

OFFNews 12 април 2018 в 10:19 7563 0

Близкият до Кремъл олигарх Олег Дерипаска отказа да бъде номиниран в Съвета на директорите на компанията "Норилски никел", обявиха от дружеството, съобщава ТАСС.

"Олег Дерипаска отказа да бъде номиниран в Съвета на директорите на "Норникел", официално е", каза представител на дружеството с 80-годишна история, акциите на което се търгуват на борсите в Москва и Лондон.

Новината идва на фона на новите американски санкции срещу Русия.

Акциите на основната компания на Дерипаска - руския алуминиев гигант „Русал“ се сринаха на борсите, след като САЩ обявиха допълнителните мерки и дори се заговори за опасност от фалит заради невъзможност да плати част от дълга си.

При затварянето на фондовата борса в Хонконг в понеделник - един от пазарите, където се търгуват акциите на „Русал“, цената им падна с 50%.

Сривът изтрива над 3,5 млрд. от пазарната капитализация на компанията, оглавявана от милиардера Олег Дерипаска и осигуряваща около 7% от световното производство на алуминий.

Компанията стана обект на обявени в петък санкции от президента Доналд Тръмп, насочени срещу олигарси, близки до колегата му Владимир Путин. Те последваха взаимно гонене на 60 дипломати и затваряне на консулства заради случая „Скрипал“.

Вашингтон обвини Дерипаска, че работи за руското правителство, а сред санкционираните се оказа и шефът на „Газпром“.

„Русал“ излезе с изявление, в което казва, че санкциите “могат да доведат до технически фалит във връзка с определени кредитни задължения на групата“.

Новите санкции удариха индексите на руски фондови борси, като потънаха с около 10%.

В същото време цената на алуминия на Лондонската борса за метали поскъпна с почти 4% - най-големият скок от три години.

Администрацията на Тръмп наложи санкции на 7 олигарси, 12 компании, които контролират, 17 висши руски представители и държавната компания за износ на оръжия „Рособоронекспорт“.

Вашингтон обясни, че мерките се налагат по закон, приет да накаже Русия за намесата ѝ в изборите в САЩ през 2016 г. , както и за намесата ѝ в конфликтите в Сирия и Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews