Няма руски петрол за Лукойл, България се отказва от дерогацията

OFFNews 13 септември 2023 в 17:37 47100 9

Лукойл
Пристанищният терминал Росенец вече не е на Лукойл.

Парламентарната икономическа комисия прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, внесен от Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев на 28 юли 2023 г.

Законопроектът беше подкрепен с 12 гласа "за", при 5 "против", нямаше въздържали се.

Той предвижда в 30-дневен срок от влизането му в сила Министерският съвет да отмени дерогацията за България за руския петрол. В случай, че Съветът по сигурността към Министерския съвет счита, че срокът е недостатъчен, предлага на Народното събрание да определи друг срок с нарочно решение, който става задължителен за Министерския съвет. Министър-председателят ръководи действията по процеса и носи отговорност пред Народното събрание за изпълнението им, се посочва още в законопроекта.

В мотивите към проектозакона се посочва, че прекратяването на дерогацията от петролното ембарго ще бъде втората стъпка в лишаването на "Лукойл", а оттам и на Кремъл, от допълнителните печалби за финансиране на военните му усилия в Украйна. Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от "Лукойл", под държавен контрол чрез особен търговски управител.

Първата стъпка беше прекратяването на концесионния договор с "Лукойл" за експлоатацията на петролния терминал Росенец, се напомня още в мотивите, като се изтъква, че това ще помогне на България да гарантира, че терминалът не се използва за избягване на санкции чрез контрабанда на петрол и би гарантирало правилното отчитане на приходите от ДДС и акцизи, които са жизненоважни за фискалната сигурност.

С предложения за промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, в проектозакона се предвижда, че при установяване на обстоятелства, които застрашават националната сигурност, обществения ред, доставката на критични ресурси, нарушаване на конкуренцията в случай на монополно или господстващо положение, когато това застрашава националната сигурност, или нарушаване международни ограничителни мерки или такива на Европейския съюз, които са задължителни за България, Съветът по сигурността към Министерския съвет предлага започването на процедура за назначаване на особен търговски управител.

Проектозаконът предвижда особеният търговски управител да се назначава по предложение на Министерския съвет от Народното събрание не по-късно от 2 седмици от предложението. Особеният управител се вписва по партидата на лицето в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Особеният търговски управител се назначава за срок от 6 месеца, като този срок може да бъде удължен еднократно за същия срок, съобщи БТА.

В средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 г. Преди лятната ваканция на парламента ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната - Демократична България" и ДПС внесоха предложение за неговото предсрочно прекратяване. Дерогацията влезе в сила на 5 декември миналата година по време на служебния кабинет и ще изтече на 31 декември догодина.

При обсъждането на второ четена на проекта на бюджет за 2023 г. в ресорната парламентарна комисия бяха внесени две предложения по темата с дерогацията. Бюджетната комисия не прие тогава нито едно от предложенията. Предложението на Венко Сабрутев от ПГ "Продължаваме Промяната-Демократична България" предвиждаше в 30-дневен срок от обнародването на закона в "Държавен вестник" Министерският съвет да предприеме действия за анализ на рисковете във връзка с предсрочната отмяна на дерогацията, а на Делян Добрев от ГЕРБ – това да стане в 7-дневен срок. Ние изразяваме воля да прекратим дерогацията, заяви тогава Делян Добрев, който коментира предложението на ГЕРБ. От ПП-ДБ посочиха, че по принцип имат позиция в посока отпадане на дерогацията, но не и без предварителни уверения, че в този срок няма да се повиши цената на бензина за потребителите и да има проблеми с доставките за българския пазар поради технически причини. Двете предложения тогава предизвикаха дискусия между членовете на комисията за ползите и вредите за икономиката ни, цените на горивата у нас, геополитическата ориентация на страната в контекста на войната в Украйна, евентуалния екологичен риск и за това кога да се прекрати дерогацията и колко подготвено това да стане. Министърът на финансите Асен Василев изтъкна тогава, че това е сериозен въпрос с оглед на работата на рафинерията в Бургас и състоянието на инсталациите й, възможностите да се доставя петрол заради състоянието на протока Босфор и риска в Черно море, както и заради необходимостта да се анализират икономическите и данъчните ефекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

9

Того

18.09 2023 в 06:49

Звучи добре, но да видим дали ще се случи.

2550

8

alfakentavur

14.09 2023 в 10:36

Нищо рашистко не трябва да остане в България!

Hihi1981, ти пък тази запетайка откъде я измисли? :D

15414

7

Hihi1981

14.09 2023 в 10:00

Туко виж зимната нафта,почне да не замръзва...

-1974

6

Владè

13.09 2023 в 20:20

А какво иска да каже ридакторя казвайки" ДЬИРОГАЦИЯ ". Кой тая глъч?Просто казано , къф език говорите ба? Булгармедиоевале ренесанс?
Пуста демокрация дето ни отне без да дава ( парьйе исках да кажа) , тъпанари българани бол ни даде.

-1974

5

Владè

13.09 2023 в 20:15

Булгар шкембе прЪзидент и вице след два казармени боба ше напънят търбата и с нефт и с гас за патока и с бимзин. Ше ни спасят от вуйнъ и ши гласувам за тях и слафффи трипфуньоффф.

22548

4

dolivo

13.09 2023 в 19:42



Рафинерията какъв друг петрол може да преработва освен руския боклук?

2073

3

Johnny B Goode

13.09 2023 в 18:29

Малей, сега Резидента ще започне кръв да пик@е.
На следващия събор, надпяване или откриване на нова чешма в село Долно Нанагорнище очакваме речи за национални интереси, борба за мир, и "так далее".

12021

2

bls

13.09 2023 в 18:27

Ух, чи яко - нямам търпение да видя какво ще стане с обществените поръчки за доставка на горива на почти цялата държавна администрация, които са спечелени от лукойл, както нямам търпение да видя и какво ще стане с поръчките за доставка на горива на службите, които трябва да поддържат секретни деловодства (респективно такова деловодство трябва да има и съответния доставчик) и до колкото ми е известно май само лукойл имат такова .. Ако не са си опекли работата предварително нашите държавници допускам, че може да стане много интересно по някое време.

1000

1

Yavor Asparuhov

13.09 2023 в 18:00

Да върнем рафинерията на българите. Орките да се измитат ако не им харесва, за да не стане, да ни ' освобождават' и нас
 
X

Да помогнем на украинските деца!