Муравей Радев: Ако КТБ фалира, плъзва "зараза" сред банките

ОFFNews 10 октомври 2014 в 18:39 36992 21

Муравей Радев.
Муравей Радев.

"Ако бацилът и заразата КТБ плъзнат по цялата банкова система... Бога ми, това съм го изживявал преди много години". Ако КТБ се фалира, ще плъзне бацилът, който ще засегне всички български банки, каза Муравей Радев пред bTV.

Според него в деня, след като банката на Цветан Василев бъде фалирана, хората ще тръгнат да си теглят парите от останалите финансови институции и това ще доведе до трагични последици. 

Бившият финансов министър смята, че КТБ трябва да бъде оздравена от държавата, която да закупи 51% от нея и по този начин да реши капиталовия и репутационен проблем, както и "олигархичното кръвосмешателство", създадено от Цветан Василев.

"Цветан Василев не е решението, а пречката на банката заради олигархичните модел и имидж, които въведе", коментира Радев.

Той смята, че ако банката бъде фалирана, то държавата ще трябва да изплати 3,6 милиарда лв. гарантирани до 200 хил. лв. влогове, като във Фонда за гарантиране на влоговете в банките има само 2,1 млрд. лв., което значи, че държавата ще трябва да даде от себе си още 1,5 млрд. лв., които да покрият всички суми за изплащане. Но парите във Фонда за гарантиране и в държавата не са собственост на банкерите, а на гражданите, които ще изплатят всичко това от собствения си джоб. Нещо повече - негарантираните пари на фирми, асоциации и т.н. в КТБ, които наброяват 2 млрд. лв., ще изчезнат, което ще доведе до масов фалит на компании, смята Радев.

Според него КТБ е била фалирана нарочно, за да може акциите й да се разпродадат на по-ниски цени, а пряко отговорни за случилото се са бившият министър Петър Чобанов и началството на БНБ, както и други институции, които по една или друга причина не са направили нищо.

"Факт е, че тази банка беше нападната първо челно от медиите, а след това и в тила от тези държавни институции, за които става дума. Няма банка в света, която може да издържи на такъв удар и да оцелее", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки