Масови проверки на BILLA и OMV, Василев отрича натиск над австрийските компании

Не оказваме натиск, става дума за обезпечителни мерки, обясни финансовият министър

OFFNews 10 януари 2024 в 14:45 13972 3

BILLA
Преди дни BILLA разгневи много столичани рекламирайки свой магазин с илюстрация, на която присъства МОЧА - монумент на окупационната червена армия, чиято висока част вече бе демонтирана. В социалните мрежи тръгна дори кампания "Не купувам от BILLA".

Връща ли си българската държава на австрийския бизнес у нас заради забавеното ни влизане в Шенген по суша? Този въпрос стои с пълна сила след като днес стана ясно, че Националната агенция за приходите е започнала масирани проверки на хипермаркетите BILLA и веригата бензиностанции OMV.

Първо в. 24 часа пусна новината, че в 10 часа днес данъчните и други държавни служби са влезли в магазините на австрийската верига за хранителни стоки BILLA в цялата страна, както и на бензиностанциите OMV, които също австрийска собственост.

В София се проверяват 8 обекта на BILLA, един в Пловдив и три магазина в Бургас. Проверки има също и във Велико Търново, където инспектори има в два супермаркета на австрийската верига.

От веригата бензиностанции OMV се проверяват обекти в Плевен, София, Варна, Пловдив и Бургас. Там заедно с данъчните има и митничари. Австрийските бензиностанции са поставени на предварително наблюдение за нарушения и проверяващите имат право включително да затворят обектите им.

По-късно министърът на финансите Асен Василев отрече спекулациите, че държавата оказва натиск.

Според него проверките в BILLA и OMV не са насочени срещу австрийския бизнес. По думите му те били "по линия на обезпечителни мерки за бюджета". 

"Натиск не се оказва, текат проверки сигурно в 500-600-700 фирми в страната в момента. Снимали сте две австрийски и сте решили да четете повече, отколкото има. Знаете, че специално във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните мерки, които са за събираемост от 1 януари, на българския пазар, не само на международното движение на стоки, има засилено присъствие в абсолютно всички хранителни магазини, както и други обекти, където има стоки с висок фискален риск, както и при производителите на такива стоки", уточни вицепремиерът.

Василев каза още, че специфични проверки на стоки се правят по отношение превозите от и към Австрия по външните граници по искане на Виена и там самите проверки отнемат повече време, което е предизвикало известно напрежение.

"Това, което ние правим, където наистина има поведение диференцирано спрямо Австрия, това са проверките на Агенция "Митници", където всички товари от и до Австрия минават пълния набор от проверки, освен през БАБХ, минават през проверка на рентген и ако се установи проблем там, минават и през ръчна проверка на товарите. Това е по искане на австрийската страна за засилени проверки на товари от и до Австрия. Създаде известно напрежение на границата, тъй като знаете, че количеството рентгени са ограничени, имаме предвидено в бюджета тази година да увеличим значително количеството рентгени, но само по външните граници на ЕС, тоест на "Капитан Андреево" в момента от 10 ленти за ТИР-ове имаме рентгени само на 2 от лентите. Трябва да подсигурим всички останали", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

3

БотоксПутю

10.01 2024 в 19:31

Кога пускаме парахода "Радецки" по "Шенген водата" в посока Будапеща, Виена? Може и с някой и друг шлеп на буксир с доктори и инженери откъм ислямский мир.

1000

1

ПеркоНаумов

10.01 2024 в 16:30

И ние, на гол тумбак чифте пищови. Нали ни пуснаха все пак в Шенген, въпреки че Шиши и Буци все още са на власт? Защо със селски номерца сега да играеме? Ние ще го д..ме пак най-накрая.
 
X

Да помогнем на украинските деца!