Лукойл няма да получи неустойка за прекратената концесия на Росенец

OFFNews 23 август 2023 в 09:07 6713 0

пристанищен терминал Росенец
Пристанищен терминал Росенец.

България няма да плати нищо на руската компания "Лукойл" за предсрочното прекратяване на концесионния договор за пристанище "Росенец". Това каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков в интервю за Mediapool, ден преди да се запознае на място в Бургас с процеса по предаването на терминала за управление на държавата.

По думите му процесът върви по график, като стриктно се спазват заложените срокове в закона. Той беше приет от парламента експресно преди лятната ваканция на депутатите.

На 11 август Министерският съвет взе решение концесионният договор между държавата и "Лукойл Нефтохим Бургас" да бъде прекратен, считано от 15 август. Веднага е организирана работна група, в която участват представители на държавата и на концесионера. Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) има за задача да организира предаването и приемането на терминала в срок от 30 дни, каза Гвоздейков.

Той припомни, че Изпълнителна агенция "Морска администрация" вече е издала заповед за заличаване на "Лукойл Нефтохим Бургас" от регистъра на пристанищните оператори. Отнето е и удостоверението за експлотационна годност на пристанището.

Сега държавно предпрятие "Пристанищна инфраструктура" кандидатства пред "Морска администрация" за издаване на удостоверение за експлотационна годност на терминал "Росенец".

Министър Гвоздейков каза, че е имал среща с ръководството на "Лукойл Нефтохим Бургас" още преди решението на Министерски съвет. По думите му разговорите са преминали на добро ниво. Представителите на компанията са се съобразили със законодателния акт на парламента, но са изразили мотиви, че решението е незаконосъобразно и не отговаря на европейския регламента.

“Има точни и ясни доказатества, че "Лукойл Нефтохим Бургас", като компания, се управлява индиректно от Русия. Няма как да искат обезщетение за предсрочното прекратяване на концесията, защото в европейския регламент ясно е посочено, че обезщетение на концесионера не се дължи. Същото се отнася и за направените от него инвестиции в терминала до момента", коментира Гвоздейков.

Законът за прекратяването на концесията на пристанище "Росенец" беше оспорен от президента Румен Радев пред Конституционният съд.

Според Георги Гвоздейков законът е изцяло съобразен с европейския регламент.

"Затова не виждам какво по различно може да отсъди Конституционният съд от това, което е взел като решение парламентът. Очаквам съдът да потвърди решението на Нардното събрание", каза Гвоздейков пред Mediapool.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!