ИАЖА: Машините за билети на БДЖ работят, само че билети не издават

Светослав Метанов 15 март 2023 в 13:51 8176 1

билети
Неработеща машина за издаване на жп билети.

Изключително любопитен отговор изпрати Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" (ИАЖА) на инж. Варужан Апелян - граждански активист и специалист по жп транспорт.

Въпросът на Апелян определено не е като за 100 000 лева от шоуто "Стани богат". Той просто е поискал да знае защо от машините за продажба на жп билети, разположени на столичната Централна гара и на гара Перник, жп билети не могат да се купуват.

Въпросните устройства бяха купени срещу повече от 400 000 лева. Машините за билети бяха доставени и монтирани преди повече от две години, за да намалят опашките по билетните каси, но оттогава насам те не са издали нито един билет. Затова запитването на инж. Апелян е напълно логично и резонно.

Отговорът на ИАЖА, която е питала БДЖ и сама е направила проверка по случая, обаче е повече от комичен.

"Към настоящия момент позиционираните на Централна жп гара София и жп гара Перник вендинг машини предоставят в реално време актуална информация за пристигащите и заминаващите влакове на съответните гари. Тези автомати в действителност работят, макар и засега не според основното си производствено предназначение - издаване на билети", се казва в отговора на жп администрацията до инж. Апелян.

От ИАЖА уточняват, че "предстои обявяване на обществена поръчка за разработка на подходящ софтуер за машините". 

До доставката на въпросния софтуер билетоиздаващите апарати ще продължат да си стоят като паметник на глупостта.

Договорът за доставка на машините, сключен през юли 2020 г. от предишно ръководство на БДЖ. Контрактът обаче не включва инсталиране на софтуера, без който те не могат да работят.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

eagle60

15.03 2023 в 14:00

Това наистина е комично. Нищо чудно софтуера да е по-скъп от тези метални кутии в които не е много ясно какво има - информационен порт, процесор, ЦПУ и принтер.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика