Горанов не очаква процедура по свръхдефицит срещу България

OFFNews 22 октомври 2015 в 17:37 2688 0

Снимка БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че не очаква Европейската комисия да открие процедура по свръхдефицит срещу България заради ревизираните данни на НСИ, според които бюджетният дефицит през 2014 г. Е бил 5,8% от БВП заради фалита на КТБ.

ЕК имаше основания да започне процедура за свръхдефицит още в края на миналата година. Тогава коментирахме, че кризата в банковата система заради фалита на КТБ е с еднократен ефект и не се налага да се влиза в такава процедура. Ние поехме ангажименти за слизане под референтната стойност и за първите девет месеца на 2015 г. отчитаме превишение на приходите над разходите, подчерта Горанов.

През 2015 г. Можем да отчетем стабилизиране на политическата, банковата и бюджетната система и очакваме планираната за догодина оценка на качеството на активите на българските банки да затвори темата за състоянието на финансовата система, каза Горанов.

Той допълни, че няма пречка да се осигурят необходимите средства за коледни добавки на пенсионерите с под 300 лева пенсия. Очаква се да може да се отделят по 40 лева добавки за коледните празници.

По повод предложението за данък „вредни храни“ на здравния министър Петър Москов, който предизвика смесени реакции, Горанов посочи, че все още не се е запознал със законопроекта.

Ако този закон не доведе до никакви попълнения в хазната, това ще е добрата история, тоест, ако от него няма постъпления, това означава, че той е постигнал целите си и изхвърля от пазара това, което по медицински стандарти се разбира за вредно. С много внимание трябва да подхождаме към опити да се манипулира, така да се каже, пазара, или да се насочва потребителското поведение към едни или други групи стоки, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков