Финансовият министър: Актуализацията узаконява неблагополучията на кабинета "Орешарски"

Александра Маркарян 13 ноември 2014 в 16:23 4119 1

Владислав Горанов и заместника му Кирил Ананиев

Снимка Сергей Антонов

Министърът на финансите Владислав Горанов и заместникът му Кирил Ананиев

"Обикновено се очаква вносителят да защитава законопроекта си. На мен ми е трудно да защитавам този проект за актуализация на бюджета за 2014 година, защото той не отразява нито едно от моите виждания за начина, по който трябва да се управляват публичните финанси. Този законопроект го внасяме само за да отразим нашето виждане как трябва да се прави политика - честно, консервативно и спазвайки държавата като коректен платец.

Този законопроект, който внасяме, не е нашата политика. Той е узаконяване на неблагополучията от едно управление, което не постигна целите си".

Така финансовият министър Владислав Горанов представи пред временната комисия по бюджет и финанси актуализацията на Бюджет 2014 пред депутатите от Временната комисия по бюджет и финанси, която след повече от час дебати одобри проекта на Министерския съвет с 13 гласа "за", нито един "против" и 5 "въздържал се.

Горанов бе категоричен, че актуализацията показва единствено виждането на управляващите как трябва да се прави политика - "честно, консервативно и спазвайки принципа, че държавата трябва да е коректен платец". 

Актуализацията предвижда дефицитът в хазната да нарасне до 3,7%, което ще вкара страната ни в свръхдефицит. Оперативните данни на финансовото министерство за края на октомври сочат, че вече дупката е близо 1,8 млрд. лева, което прави дефицит от 2,2 на сто. Новопоетият дълг до края на годината ще бъде още 4,5 млрд. лева. Допустимият максимален размер на държавния дълг към края на годината се увеличава до 22,5 млрд. лв. (28,4% от прогнозния БВП).

Най-голямото неблагополучие на бюджета, според Горанов, е твърде оптимистичната му приходна част.

Нямаше да внесем такава актуализация, ако нямахме идеята, че натрупаните проблеми в отделните системи трябва да бъдат решени, заяви Горанов. Той обеща, че бюджетният дефицит ще бъде свит до или под 3% в бюджета за 2015 година.

"Чуват се предложения: "Орежете разходите, свалете дефицита под 3%". Да, искаме го и ще го направим, но сега държавата трябва да бъде коректен платец и да си разплати сметките. Най-голямото неблагополучие в бюджета очаквано идва от приходната част на бюджета, която беше планирана твърде оптимистично. Тя можеше да се изпълни, но това изискваше изключително сериозни усилия както от нормативна гледна точка, така и от гледна точка на управление на приходните администрации. Това не се състоя и резултатът е този - над милиард и шейсет милиона по-малко приходи, отколкото министър Чобанов беше предложил", констатира той.

Той продължи да критикува предишното управление и правителство с премиер Пламен Орешарски, обръщайки се към депутатите от БСП:

"Не можахте да овладеете проблемите в здравеопазването и те ви застигнаха. Приехте Закон за МВР финансово необезпечен, въпреки упреците на опозицията, и той разду разходите в МВР с близо 0.2% от БВП.

Сега узаконяваме сметката, но не сметката на новото правителство. Свръхдефицитът не е нашето виждане за фискалната политика. Неизпълнението на приходите не е нашето виждане как трябва да работят приходните администрации, но сме длъжни да узаконим случващото се през изминалата една година.

Затова няма да защитавам политики, освен тези - стъпка към намаляване на разходите там, където е възможно, решаване на най-неотложните проблеми в отделните системи и, разбира се, текстове, свързани с преодоляване на неблагополучията в банковата система от лятото. Необходимо е осигуряването на нужното финансиране, така че държавата да гарантира, че в началото на декември всеки български гражданин, който е бил вложител в КТБ ще си получи достъп до средствата", заяви Горанов.

Депутатите от ДПС Петър Чобанов и Йордан Цонев по време на дискусията за актуализацията на бюджета за 2014 г.

Снимка: Сергей Антонов

Бившият финансов министър, сега депутат от ДПС, Петър Чобанов прие критиките с думите:

"И преди лятото, когато бяха последните дни на предишния парламент, поех своята експертна отговорност и бях достатъчно коректен да кажа, че приходите няма да се изпълнят, което намери израз във внесеното предложение за актуализация на бюджета. Там беше предложено намаление на приходите с 500 млн. лева. Освен това предложената тогава актуализация съхраняваше и наличните буфери в разходите, които при голямо неизпълнение на приходите можеше да бъдат използвани. Тази актуализация предвиждаше и увеличаване на тавана на дълга, което щеше да даде възможност по-плавно този дълг да бъде взет от, било националните, било международните пазари, така че да не се налага в последния месец на годината да разчитаме да се набави дълг в много големи размери.

Освен това, също коректно, бях изпратил писмо до вътрешната комисия, в което беше посочено, че промените в Закона за МВР не са финансово обезпечени. Прави сте, не са и това допълнително натоварва необходимостта от актуализация".

"Естествено, като добър професионалист - обърна се Чобанов към наследника му Горанов - вие признавате някои от добрите мерки по отношение на фиска, вие ги подкрепяхте като депутат от опозицията. Радвам се, че принципът на навременно възстановяване на ДДС е изведен и ще бъде съблюдаван. Той дава резултати. Както беше посочено, профилът на приходите предвиждаше през втората година те да се увеличават и това е факт.

Тези обективни обстоятелства се отчитат и поемам своята отговорност.

Разбира се, не мога да поема отговорност за управлението на служебния кабинет. Тогава бяха преразпределени допълнителни разходи, които можем да обсъдим и да видим колко са наистина необходими и ефективни. Те са над 1 млрд. лева, включително 700 млн. за европейски средства, които се надяваме да бъдат възстановени".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови