EVN: Без поскъпване на тока все по-често ще има аварии

OFFNews 12 февруари 2014 в 08:51 4566 8

Калина Трифонова

Без увеличение на цената на тока все по-често ще има аварии. Това прогнозира Калина Трифонова – член на Управителния съвет на EVN в интервю за Нова тв тази сутрин.

„Ние ще бъдем принудени с минимални средства да поддържаме постигнати добри нива на качество. Може би не догодина, но ако тази тенденция продължи, през следващите няколко години ще има повишение на аварийността. За 8 години целенасочени инвестиции от над 1 млрд. лева успяхме да намалим аварийността с 40%. Годишно трябва да инвестираме 130 милиона лева за да поддържаме мрежата със същото качество”, каза тя и подчерта, че при сегашната ситуация ЕРП-тата са изправени пред ситуация, в която им е невъзможно да правят тези задължителни инвестиции.

Лошото отношение към ЕРП-тата е плод на "черна кампания", заяви още тя.

„Много е лесно да хвърлиш черна кампания по крайните във веригата, които са в контакт с клиента и събират парите за всички назад по веригата.”

Трите ЕРП-та искат увеличение в размер на 7-9% на цената на електроенергията от 1 юли и обявиха, че в противен случай има риск да фалират . Ресорният министър обаче бе категоричен, че цената за крайните потребители няма да се увеличава.

„През 2013 г. на три пъти я намалиха, което беше почти изцяло за сметка на енергоразпределителните дружества. За 8 години, от 2006 до 2013 – цената на тока се е увеличила с 45%, като от тях само 1,1% отиват за ЕРП-тата”, каза Трифонова.

Тя поясни, че искането на EVN не е непременно да се увеличи цената за крайния потребител.

„Не е задължително да се увеличи цената на тока, може вътре в самата верига да се преразпредели, така че крайната цена да си остане същата."


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки