Екоактивисти искат спиране на субсидиите за паша в националните паркове

OFFNews 29 август 2023 в 11:19 2455 3

пасе
Говеда в планината.

Природозащитниците от Коалиция “За да остане природа в България” изпратиха отворено писмо до премиера Николай Денков, екоминистъра Юлиян Попов и до агроминистъра Кирил Вътев, в което настояват за прекратяване на субсидиите за сезонна паша (пасторализъм) в националните ни паркове.

"Това е ключово за опазването на алпийските тревни местообитания и планинските езера и торфища на територията на страната ни, които и без това са под сериозното влияние на климатичните промени и антропогенния натиск. Подпомагането на животновъдите може да става в други региони и/или като се вдигне процентно субсидирането по други мерки", заявяват от екообединението.

От Коалиция “За да остане природа в България” припомнят, че мярката Пасторализъм бе предложена именно от експерти от НПО и БАН преди повече от 25 години с цел да се опазят откритите площи в Национален парк “Централен Балкан”, които намаляваха поради обрастването с дървесна и храстова растителност, главно сибирска хвойна.

Още през 2014-2015 г. обаче става ясно, че вместо да поддържа тези открити високопланински площи, мярката е нанесла щети върху субалпийските и алпийските тревни местообитания, торфища и езера. Причината - заради субсидиите във високите части на планините се появи икономически интерес и започнаха да пасат много повече животни, отколкото пасищата могат да изхранят, вкл. и породи, които никога не са използвали такъв тип тревни ресурси. Оказало се и че многото животни използват активно и замърсяват водните ресурси в планините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

3

Bad Horse

29.08 2023 в 14:10

Забраната не е решение. Когато беше забранено, клека превзе алпийските пасища!

Има хилядолетна традиция стадата да са там през лятото и долу в равнините през зимата. Не само тук и не само българите го практикуват, както казах, от хиляди години. Понеже дивите кози и овце са на изчезване, питомните вършат същата работа в екосистемата.

Само трябва да се прави умно. Сигурен съм че има опит, който можем да използваме, пък и нашия от преди СоциализЪма. Продавали сме чисти сирена и кашкавали на половин Европа. Но това иска работа, желание за учене, инициатива... "Управление на природните ресурси" му викат. Много по-лесно е да се забрани. Като да сложиш идиотско ограничение на скоростта на лош път, вместо да го оправиш. И да наложиш цензура на езика, вместо да просвещаваш хората да мислят разумно...

Дълга тема...

8769

2

flatko

29.08 2023 в 13:25

Здравомислещ,
личи си, че си виждал планина само на любителски снимки.
Тези, тагващите се, нямат абсолютно нищо общо с природозащитниците и с истинските туристи.
Мои приятели щяха да бъдат изядени от кучетата на едно стадо, пуснато без надзор на туристическа пътека в национален парк. Не отнемане на субсидии, а направо наказателна отговорност си трябва там.

3948

1

Здравомислещ

29.08 2023 в 13:07

Ами ако се забрани на такива паразити наричащи се екоактивисти да ни налагат "ценностите" си? Какво работят тези безделници всъщност? Видях любителска снимка от пространството пред лифта за 7-те рилски езера от събота, хиляди, наистина хиляди хора чакат на опашка за да се качат на...лифта! Но нито дума срещу лифта или мързеливата паплач висяща по 2-3 часа за да отиде и да се "тагне" на фона на някое езеро, да изпушат по 5-6 цигари на човек, да пийнат по 2-3 бирички и да се наредят отново на опашката пред лифта.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков