ЕК ни върна Стратегическия план с 200 забележки, земеделието и селските региони чакат 8 млрд. евро

OFFNews 26 май 2022 в 12:51 1791 0

Светлана Боянова

Снимка БГНЕС

Европейската комисия върна Стратегическия план на България с 200 забележки. 

На база този стратегически план в следващите години българското земеделие и селските региони ще бъдат финансирани с 8 милиарда евро, затова той е много важен, обясни Светлана Боянова, председател на Института по агростратегии и иновации, по БНР. 

За първи път тези пари трябва да постигнат общоевропейски цели, ще трябва да постигаме конкретни резултати, а не просто да усвоим едни пари, които Европа ни дава", подчерта тя. И уточни, че ще получим 8 млрд. евро за постигането на 9 цели, свързани с по-справедлив доход на фермерите, опазване на околната среда и с подобряване на социалния живот в селските райони. 

"България има 200 забележки по този план, но има държави и с по 400. Това не означава, че много сме се объркали, забележките на ЕК варират, коментира още  Боянова. 

Към момента екипът на Министерство на земеделието, участвал в разработването на Стратегическия план за България, анализира постъпилите от ЕК коментари, като в рамките на следващите седмици ще започнат и двустранните срещи със службите на ЕК. Предстои работен процес в рамките, на който Министерство на земеделието ще предостави на Комисията цялата необходима допълнителна информация и по целесъобразност ще бъде извършена актуализация на предложения план, съобщиха от МЗ. 

В рамките на тези срещи, ще бъдат детайлно коментирани и обсъждани и постъпилите коментари и препоръки от страна на ЕК, като Министерство на земеделието ще има възможност да представи своята позиция по отношение на отделните елементи и интервенции включени в СП, а ЕК ще представи и разяснителна информация, както и насоки, свързани с бъдещата работа по СП.

Паралелно с това Министерството на земеделието продължава с провеждането на тематичните работни групи за разработването на Стратегическия план със заинтересованите страни и браншовите организации в рамките, на които ще се представят постъпилите коментари от ЕК, както и становищата от заинтересованите страни в процеса на общественото обсъждане на Стратегическия план и напредъка по тяхното отразяване, в резултат на дискусиите с ЕК.

Срокът за одобряването на всеки стратегически план по ОСП е шест месеца след представянето му от съответната държава членка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика