Една четвърт от проверените пътни участъци в гаранция не са в нормата (допълнена)

Регионалният министър Андрей Цеков декларира, че работи добре с Мария Габриел и за него е без значение с чий мандат ще бъде съставен следващият кабинет

OFFNews 07 януари 2024 в 20:46 3073 1

Цеков

Снимка БГНЕС

Андрей Цеков

Една четвърт от проверените между септември и декември пътни участъци в гаранция са с отклонение от нормите, призна регионалният министър Андрей Цеков пред бТВ. Той уточни, че властите бързат да проверят участъци от магистралите, които са още в гаранция, за да платят строителите, а не данъкоплатците.

По думите му става въпрос за 41 участъка с дължина 682 км при 792 взети проби. Проверката е показала, че при 11 от тях дебелината на асфалта не е според изискванията, а в 6 има други нередности.

"Фирмите, които са ги изградили, са уведомени и нямаме спорове за отстраняване на проблемите", декларира министърът.

По думите на Андрей Цеков през пролетта ще се възобнови работата по всички участъци на "Хемус" до Плевен, както и участъка около Търговище и от Ботевград до Видин. За другия аутобан - "Тракия, обясни, че на път е да се привърши проектът за разширяването му между София и Пловдив.

"За магистрала "Струма" очакваме окончателното произнасяне на ЕК. Преди Коледа получихме един последен въпросник от страна на Еврокомисията, който цели да изясни до каква степен е спазено екологичното законодателство", каза той и допълни, че е оптимист за проектирането на източното трасе, което е извън територията на Кресненското дефиле.

Андрей Цеков изтъкна още, че тази година приходите от тол системата са близо до прогнозните - 764 млн. лв., като от винетки са събрани 260 млн. лв. А тол системата не е дала очакваните приходи, тъй като е необходимо време за натрупване на административен опит.

На въпроси за парите за саниране Цеков обясни, че няма субективен фактор при отпускането на средствата. И напомни, че предвидената за това сума в Плана за възстановяване и устойчивост е 1.129 млрд. лв., а подадените проекти са били за почти 4 млрд. лв. Така пари ще има за 756 проекта в 102 общини при 3068 подадени заявки.

"Ще проведем среща с всички недоволни кметове – най-малкото, за да разясним механизма, по който е направена оценката, въпреки че той е обявен още в началото на 2023 г. Оценката е почти изцяло машинна. Няма субективен фактор", подчерта регионалният министър.

"Категорично не е нужно да имате вътрешен човек, за да ви санират блока. Всичко зависи от енергийните обследвания, възложени от собствениците на съответната сграда", каза още Цеков и успокой хората, че ще има още пари за саниране на следващ етап.

По повод предстоящата ротация в кабинета посочи, че работи добре с Мария Габриел и за него е без значение с чий мандат ще бъде съставен следващият кабинет, тъй като е технократ, а това е въпрос от компетенцията на политиците.

"Имам изключително добър синхрон на работа с Мария Габриел. Изпитвам уважение и респект към нея, бих работил чудесно с нея като министър-председател", изтъкна Андрей Цеков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

1

ob1

07.01 2024 в 20:53

Какво значи "признал"? Да не ги е правил той или що? Случайно да е сключвал договори с фирмите на боко? Тиквена работа е това, престъпникът от Банкя има да признава.
 
X

Да помогнем на украинските деца!