Дизелът ни е с 11 стотинки по-скъп от средното в Евросъюза

Александър Новков 13 ноември 2015 в 20:20 4207 2

Дизелът в България преди облагане с акциз и данък е с 11 стотинки по-скъп, отколкото средното за Европа. Само в 3 държави от Евросъюза дизелът е по-скъп, преди да бъде обложен.

Подобно е положението и с бензина. Той е по-скъп с между 7 и 8 стотинки от средната цена за Европа.

Данните, които са на Европейския енергиен портал, изнесе депутатът от РБ Мартин Димитров в предаването Тази сутрин на Нова телевизия. 

В страната има проблем с конкуренцията и се нуждаем КЗК да бъде силна и да направи необходимите проверки на пазара за горива, каза той.

В бензиностанциите цената на дизела е средно 1.05 евро за литър. Акцизът е 33 цента, а ДДС се равнява на 17 цента.

Впечатлението, че цената му е ниска спрямо голяма част от ЕС е въз основа на ниския акциз, но когато се извадят данъците се вижда, че всъщност горивото е най-скъпото в съюза, с цена от 54 цента за литър. Тази сума драстично надхвърля средната цена, на която се продава в ЕС (49 цента). 

Макар крайната цената в бензиностанциите да е по-ниска спрямо по-голямата част от страните в ЕС, необложената цена е четвъртата най-висока, надвишавана само от тази в Гърция, Дания и Малта. В чистата цена влизат разходите за суровините, преработката им и печалбите на производителя и бензиностанциите. Тъй като цената на суровия петрол е еднаква навсякъде по света, може да се каже, че почти цялата разлика се формира от печалбата.

Акцизът в България е най-нисък в целия Европейски съюз, при средна стойност 43 цента за ЕС.

Данъкът, който се плаща на държавата също е далеч от най-високите в съюза. За сравнение страните, където се плаща най-голямо ДДС са Дания и Швеция (26 цента), Англия (25 цента) и Италия (24 цента). Средния данът за ЕС е в размер на 20 цента.

При бензина нещата изглеждат по подобен начин. 

Средната цена на бензина у нас е 1.03 евро за литър, което е повече спрямо държави като Естония (94 цента) и Полша (99 цента). Данните на Европейската енергийна комисия показват, че без таксите литър, бензин у нас без данъци струва 50 цента, акцизът е в размер на 36 цента, а ДДС се равнява на 17 цента. 

Акцизът на бензина в България отново е най-нисък за целия Европейски съюз, при 55 цента средно.

Най-масовото гориво в автомобилната индустрия е с едно от най-ниските ДДС-та в ЕС, далеч под първенците от Швеция и Дания, където литър бензин се облага с 26 цента. Средното ниво на Данъка върху добавената стойност за този вид гориво е 21 цента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews