Делян Добрев: Българинът консумира 3 пъти повече енергия от германеца

OFFNews 07 февруари 2015 в 10:25 4979 9

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Делян Добрев

Въпреки ниските си доходи българите консумираме три пъти повече енергия в домовете си, отколкото в Германия например.

Това обяви председателят на енергийната комисия и бивш министър на иконимакат и енергетиката Делян Добрев пред БТА.

Коментарът е по повод стартиралата Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, по която ще бъдат отпуснати безвъзмездно средства на стари жилищни кооперации и блокове за саниране.

Държавата е заинтересована от изпълнението на тази програма, защото когато гражданите спестят 50 процента от сметката за електроенергия, това ще е допълнителен разполагаем доход за всеки, отбеляза Добрев.

Със спестените средства хората ще увеличат потреблението в икономиката, което й помага да расте, коментира още депутатът.

Той смята, че следващата година отново ще бъде осигурен ресурс за безплатно саниране, а след две години програмата да продължи, но не със 100, а със 75 процента безвъзмездна помощ.

От 2016 г. ще стартира също така и програма на регионалното министерство с европейски средства, където ще бъдат включени блокове с по-малко от 36 апартамента, уточни Добрев и допълни, че се обмисля и подпомагане на еднофамилните жилищни сгради след втората година.

Сдружението е само форма, която позволява участие в програмата, и когато е регистрирано с тази единствена цел, не може да прави други неща, дори те да му бъдат вменени със закон, обясни Добрев в отговор на опасенията на гражданите и атаките от страна на "Атака", че влизането в сдружение носи и рискове.

Той увери, че няма уловка и притесненията са единствено, че интересът е по-голям от осигурения ресурс.

Според Добрев него хората, които са с вече санирани апартаменти, ще спечелят от програмата допълнителни 30 процента топлина, която ще дойде от съседите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews