Бивш шеф от КТБ: Искров излъга за офертата на Оманския фонд

OFFNews 02 ноември 2014 в 11:40 7588 10

Илиан Зафиров

Снимка Нова тв

Илиан Зафиров, бивш изп. директор на КТБ

Шефът на БНБ Иван Искров излъга в парламента при представянето на офертата на Оманския фонд, ЕПИК и "Джемкорп" за оздравяването на КТБ, резервният държавен фонд на Оман и дружеството "Джемкорп", заяви бившият изп. директор на КРБ Илиан Зафиров в предаването "Събуди се" на Нова телевизия.

Според него твърденията, че оздравяването на трезора ще се осъществи с активи на свързаната с Цветан Василев компания "Бромак", не отговарят на истината.

Зафиров поясни, че офертата е за създаване на смесено дружество, 50% на ЕПИК и 50% на държавата, в което и двете страни участват с парични средства, а не с активи. Парите на фонда ще бъдат обезпечени с активи на "Бромак".

"Има един текст, който е препъникамъкът. Той беше преведен некомпетентно, може би някой се беше загубил в превода, който казва, че ще се създаде дружество с инвестиционна цел и с обезпечение от активи на "Бромак" ще се наберат средства, който да служат изцяло или частично", каза банкерът.

Той коментира и дупката от 4,2 млрд. лева в банката, като посочи, че сумата е евентуалната загуба, която ще се натрупа в бъдеще, а не липсващи пари. Бившият изп. директор подозира, че цялата атака е заради желание да се придобият евтино активите на банката.

Илиан Зафиров е един от тримата бивши директори на трезора, срещу които има повдигнати обвинения за безстопанственост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки