"България Ер": Ryanair ни клеветят, но няма да водим медийна война

OFFNews 02 септември 2016 в 17:38 15334 4

Два дни след като ирландската авиокомпания Ryanair обяви, че е подала жалба срещу "България Ер" в Еврокомисията заради това, че българската компания не плаща редовно летищни такси, националният превозвач излезе с официална позиция.

"Твърденията за "България Ер", направени публично от Ryanair на пресконференция, се базират изцяло на спекулации и неверни данни, по подобие на предишни изявления на ирландската компания по адрес на националния превозвач", обявиха от дружеството, което е част от варненската група "Химимпорт".


От националния превозвач уточняват, че Ryanair не може да бъде „говорител“ на "България Ер" по никакви въпроси, свързани с дейността и плановете за развитие на фирмата.

"Целенасочената негативна кампания срещу "България Ер" разчитаме като отчаян ход за увеличаване на пазарното присъствие на Ryanair с непазарни средства, в разрез с добрите професионални и етични практики, наложени на българския авиационен пазар. Медийното поведение на Ryanair подсказва, че компанията търси краткосрочни пазарни успехи чрез системно оклеветяване и уронване на престижа на ключов конкурент, за сметка на инвестицията в подобряване на обслужването на пътниците", се казва още в становището на родната авиокомпания.

От "България Ер" алармират и че подобно поведение влошава бизнес средата, а най-големият потърпевш от толерирането на нелоялни конкурентни практики ще бъдат потребителите.


"Оттук нататък "България Ер" ще се дистанцира максимално от медийната война, в която Ryanair се опитва да въведе националния превозвач, тъй като считаме подобен род медийно поведение на Ryanair за несъответстващо на добрите бизнес практики - не само в авиационната индустрия, но и във всяка сфера на икономическия живот", добавят от превозвача.

В сряда главният търговски директор на на ирландската компания Дейвид О’Браян обяви, че "България Ер" не плаща задълженията си към Летище София, което е държавно.

"Така че ние го възприемаме като вид субсидия на държавата към тази авиокомпания. Ние си плащаме всичко навреме и искаме и конкурентите ни да го правят", каза шефът в Ryanair.

Той уточни и че "България Ер" не само, че не плаща задълженията си към летището в столицата, но и ползва отстъпки в цените за вътрешните полети до аерогарите във Варна и Бургас, каквито други превозвачи не могат да получат.

"Доколкото чувам те са свързани", каза още О’Браян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки