България е най-евтината страна в ЕС, в Дания е най-скъпо

Мая Младенова 16 юни 2017 в 11:07 6970 6

Снимка Pixabay

България е най-евтината страна в ЕС по отношение на стоки и услуги, показват данните на Европейската статистическа служба за 2016 г.

Цените на измерените стоки и услуги варират до три пъти в различните страни членки.

Най-голяма е разликата, която европейците плащат в хотели и ресторанти, както и за алкохол и тютюневи изделия.

Най-скъпо е в Дания (139% от средното за ЕС), следвана от Ирландия (125%), Люксембург и Швеция (по 124%), Финландия и Великобритания (по 121%). Най-ниско е равнището на цените в България (48% от средното), в Полша (53%) и Румъния (52%).

Храните и безалкохолните напитки са с най-високи цени в Дания и най-ниски в Полша и Румъния.

Алкохолните напитки и тютюневите изделия са най-скъпи в Ирландия (175% от средното равнище за ЕС) и Великобритания (162%). При тези стоки има значителни разлики в цените - до 3 пъти - в отделните държави. Най-евтини са те в България (56% от средното), Унгария (67%), Полша (68%) и Румъния (69%). Тези големи ценови различия се дължат основно на различното данъчно третиране на тези продукти в държавите от ЕС.

Цените в ресторанта и хотели в Дания са също три пъти по-високи в сравнение с България. И в тази категория най-евтини са цените у нас, а най-скъпо е в Дания и Швеция.

По-малки са различията за потребителската електроника, транспортните превозни средства за лично ползване и облеклата. Най-ниски са в България (81% от средното) и най-високи - в Швеция (136%). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

6

Denis Rizanov

16.06 2017 в 15:57

Еми така е. Иначе е баси парадокса - българинът жив гявол, пък масово емигрира и напуска "най-евтината" страна на ЕС!? Отива да живеее къде ли не, само и само да избяга от евтинията.
:)))

И то да кажеш, че бягащите до един са зъболекари, ядрени физици или най-обикновени нобелови лауреати... Не. Бягат да берат маслини, да пасат овце, да копаят ягоди, да мизят насрани г@зове... Те бягат от тая ЕВТИНИЯ, какво да кажем за другите.

14355

5

neverland

16.06 2017 в 15:29

Докторът и Денката не спят, веднага затапиха с "а покупателната способност" :)

42249

1

Denis Rizanov

16.06 2017 в 11:25

Обикновено когато се говори в категориите "евтино" и "скъпо" най-често се визира съотношението между цена и доходи на ползващите тази стока/услуга граждани на дадена страна.
С други думи казано като мерим коя страна е "най-евтина" трябва сравним възможностите във всяка страна с минимален и среден доход за нея да се купи съответната стока/услуга. Например, колко литра бензин А-95 може да се купи с една минимална или средна заплата в България и останалите страни от ЕС.
Когато се "мерят" само номинални стойности на ценовите равнища говорим само за статистика. Другото е само чесане на оралната кухина.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews