Асен Василев: В момента сме в окото на бурята

Инфлацията не е временно явление вследствие на войната, тя е заложена по-отрано, смята вицепремиерът

Йорданка Веселинова 07 юни 2022 в 12:21 1912 0

Асен Василев

Снимка БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

"В момента сме в окото на бурята и, за съжаление, от политически решения ще зависи как бизнесът ще се справи с тази криза, защото, ако не се създаде политическа рамка, ще има твърде голяма турбуленция".

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при откриването на икономическия форум "Шумът на парите".

Вицепремиерът смята, че България е ключова част от пъзела за решаване на газовия проблем на Европа. По думите му инфлацията не е временно явление вследствие на войната, тя е заложена по-отрано, но военните действия са ускорили процесите и са засегнали доставките на световните пазари.

Бюджетът

Финансовият министър коментира и актуализацията на бюджета, която предстои утре да бъде гласувана на редовното заседание на Министерски съвет, а след това да бъде внесена и в Народното събрание.

Според него бюджетът помага да се задържи инфлацията и дава повече средства на хората, за да посрещнат по-големите си разходи.

"Този бюджет прави няколко неща. Както виждате, част от приходната част намалява данъци, което един път дава повече средства в джоба на работещите родители, втори път намалява крайната цена за потребителите на редица стоки, свързани с енергетиката. Така че от тази гледна точка бюджетът помага да се задържи инфлацията, от друга страна дава повече средства на хората, за да посрещнат по-високите си разходи", каза той.

Износът на зърно

Асен Василев коментира и въпроса с износа на зърното. Той съобщи, че в момента се води нова политика за износа, която да погледне първо към потребностите на вътрешния пазар и "след това да тръгнем към външни пазари".

"Войната докара още един "съплай шот" на световния пазар. Не могат да излязат над 25% от износа на зърно. Виждаме цени на зърното, които са 3 пъти по-високи в очакване допълнително да се покачат. Русия няма да изнася зърно, Украйна не може, Индия спря износа, Китай са изкупили всички фючърси. Очертава се една не много красива картина на пазара за зърно. Това влиза във всички храни, които ядем директно или индиректно. На тази не особено красива и приятна картина какво можем ние да направим", попита реторично Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews