Антикризистните мерки на правителството са като да стреляш с топ по врабчета

OFFNews 23 май 2022 в 09:29 4230 6

Изразходват се безсмислено ресурси, които могат да бъдат насочени по-провилно - така бившият финансов министър Милен Велчев коментира антикризисните мерки на правителството.

"Едно е да достигнат (парите - бел. ред.) до хората в нужда, а те не са повечето хора в обществото, а друго е да стреляш с топ по врабчета. Да разхвърляш пари на всички и по-голямата помощ да достигне именно до тези, които реално нямат нужда", изтъкна Велчев пред бТВ.

Според него нулевата ставка на ДДС за хляба облагодетелства богатите, защото те купуват по-скъп хляб.

За доставките на газ

Милен Велчев въобще няма да се учуди, ако България получи същите инструкции от Европейската комисия, каквито са получили Италия и Германия.

Преди два дни след обсъждане с ЕС двете страни разрешиха на компаниите си да откриват сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва.

"Най-вероятното Европейската комисия ще каже, че е окей да се отварят сметки в рубли, стига сделката да се счита за приключена, когато плащането бъде направено в евро и ако това е приемливо от руска гледна точка, като в случая с Италия и Германия. Няма причина да не бъде приемливо в случая с България", посочи бившият финансов министър.

По думите му "директни санкции върху газа не са въведени от ЕС". 

"Русия е тази, която спря доставките на газ за България, Финландия и Полша, защото ние отказахме да плащаме в рубли, а по-скоро може би ние трябваше да направим повече, за да си напишем домашното", каза Велчев.

Той смята, че не е проблем да си доставяме природен газ от другаде, но въпросът е на каква цена. Европа може да се освободи от необходимостта от руски газ, цената обаче и повече инвестиции и вероятно по-висока стойност на синьото гориво и то не от днес за утре.

Санкциите имат негативен ефект и за двете страни. Европа е основен пазар за руския газ, Москва ще пострада повече от спирането на тези доставки, но и Европа няма да остане незасегната, подчерта Велчев.

За руския нефт

По въпроса за руския нефт бившият финансов министър посочи, че вярва на специалистите, според които рафинерията в Бургас може да преработва и друг петрол, а дори и да трябва време да се пренастрои, това няма да се усети, защото вносът на горива ще покрие търсенето.

"Свикнахме с това клише, че, видите ли, инфлацията била привнесена. Частично тя започна не в България, започна в Европа, започва в света, но не случайно всеки месец българските показатели са двойно по-високи, отколкото в Еврозоната", каза Велчев. И допълни, че еврото трябва да бъде въведено и като средство срещу голямата инфлация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4036

6

lans link

23.05 2022 в 12:44

А Яхтен скандал, огромен хотел на Златни пясъци и тем подобни не са изразходване на ресурси?!... То и кражба не е вероятно?

1973

4

autogentile

23.05 2022 в 12:01

До днес имах повече доверие в капацитета на Велчев. Но да кажеш, че “въвеждането на еврото ще е а ти-инфлационна мярка” значи да не си чел никакви анализи по темата в последните 3 години. Нещо като да гасиш пожара с бензин.

14469

3

случайно прочетох

23.05 2022 в 11:43

И тоя е един разбирач.....

8053

2

DARTH VADER

23.05 2022 в 10:15

ТОЗИ СХЕМАДЖИЯ НЕ РАБОТЕШЕ ЛИ ЗА ВТБ ???
ЦАРСКИТЕ ЮПИТА ДО ЕДИН СЕ ОКАЗАХА ОВЪРТОЛЕНИ В ЕДНИ РУСКИ КАПИТАЛИ....ИЛИ ГРЕША
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки