10 интересни рекорда, свързани с европейските първенства по футбол

OFFNews 09 февруари 2020 в 12:24 6082 0

Когато говорим за футбол на международно ниво, безспорно Европейското първенство на УЕФА е един от най-силните шампионати. Един срещу друг на този турнир се изправят най-силните национални отбори на Стария континент, където се подвизават някои от най-класните играчи на планетата.

Следващото Европейско първенство ще се състои през лятото на тази година, а Португалия ще защитава титлата си, спечелена преди четири години във Франция. Нека обърнем внимание и на някои от най-интересните рекорди, свързани с европейските първенства. Междувременно, вие можете да подготвите залозите си за предстоящи събития в Betfair.

Най-много отбелязани голове

Двама са футболистите с най-много отбелязани голове на световни първенства в настоящия момент. Това са Мишел Платини (Франция) и Кристиано Роналдо (Португалия), които са вкарали по 9 гола. Ако бъде здрав, Роналдо най-вероятно ще оглави еднолично класацията през лятото.

Най-много отбелязани голове във финал

Трима футболисти са отбелязали по два гола във финален двубой на Европейско първенство. Любопитното е, че и тримата са германци. Това са Герд Мюлер, Хорст Хрубеш и Оливер Бирхоф. Случва се съответно през 1972, 1980 и 1996 година.

Най-много мачове с поне един вкаран гол

Петкратният носител на Златната топка Кристиано Роналдо може да се похвали с отбелязани голове в седем различни мача от Европейско първенство в периода между 2004 и 2016 година.

Най-много отбелязани хеттрици

Френската легенда Мишел Платини е отбелязвал два хеттрика на Европейско първенство, като това се случва през 1984 година.

Най-много европейски първенства с поне един отбелязан гол

Португалската звезда Кристиано Роналдо бележи поне по един гол на четири поредни европейски първенства между 2004 и 2016 година.

Най-млад голмайстор на Европейско първенство

Този рекорд все още се държи от швейцареца Йохан Фонлантен, който през 2004 година отбелязва попадение на възраст от 18 години и 141 дни.

Най-млад автор на хеттрик на Европейско първенство

Най-младият автор на хеттрик на Европейско първенство е германецът Дитер Мюлер, който през 1976 година вкарва три гола на Югославия на възраст от 22 години и 77 дни.

Най-възрастен автор на гол на Европейско първенство

Този рекорд е поставен от австрийския национал от хърватски произход Ивица Вастич, който на Евро 2008 бележи гол на възраст от 38 години и 257 дни.

Най-бързо отбелязан гол в историята на европейските първенства

Този рекорд е поставен от руския национал Димитри Кириченко, който през 2004 година отбелязва гол срещу бъдещия шампион Гърция след едва 67 секунди игра.

Най-бързо отбелязан гол във финал на Европейско първенство

През 1964 година Испания се изправя срещу СССР във финала на Евро 1964 на “Сантяго Бернабеу”, а играчът на “Ла Роха” Хесус Мария Переда вкарва след едва шест минути игра. Испания печели титлата след успех с 2:1.

Предстоящото Европейско първенство през 2020 година ще бъде по-особено, тъй като турнирът ще се проведе на територията на 12 различни държави. Мачът на откриването ще се състои на “Стадио Олимпико” в Рим, докато финалът ще се проведе на “Уембли” в английската столица Лондон. Турнирът ще стартира на 12 юни и ще приключи месец по-късно на 21 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки