Макрон иска реформа из основи на Шенген

Франция удвоява силите си за сигурност по границите

OFFNews 05 ноември 2020 в 16:54 2857 0

Френският президент Еманюел Макрон обяви днес, че иска реформа из основи на Шенгенското пространство за свободно движение в Европа, предаде БТА. 

"Призовавам за реформа из основи на Шенген и за по-голям контрол", заяви Макрон при пътуване до френско-испанската граница, където той посети граничния пункт Льо Пертюс.

Френският президент подчерта, че ще направи първи предложения в тази насока на Европейския съвет. 

Той се обяви и за създаване на истинска гранична полиция на ЕС, която да отговаря за охраната на външните граници на Шенгенската зона.

Френските сили за сигурност по границите ще се удвоят. Вместо 2400 ще бъдат разположени 4800 гранични полицаи и митнически агенти. 

Макрон уточни, че решението е взето заради засилването на заплахата след неотдавнашните атентати, включително в Ница, където мъж влезе в църква, обезглави жена и уби още двама души.

За последните три месеца във Франция са предотвратени 32 терористични акта. Разработен е и законопроект, който ще бъде представен на правителствено заседание на 9 декември.

Според представители на френските и италианските власти главният заподозрян за нападението в Ница е тунизиец, пристигнал в Италия по море, преди да отиде във Франция.

Макрон коментира, че е прекалено рано да се говори със сигурност за детайлите около това нападение, но подчерта, че е ясно, че терористични атаки може да бъдат извършвани от хора, които използват миграционните потоци.

"Терористичните мрежи са станали още по-глобализирани", предупреди френският президент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков