Лидерите на ЕС се споразумяха за Турция и бежанския поток

OFFNews 18 март 2016 в 07:09 4537 4

Лидерите от Европейския съюз стигнаха до споразумение какво да предложат на Турция, за да ограничи мигрантския поток. Предложенията ще бъдат представени днес на турския премиер Ахмед Давутоглу. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще води преговорите с Давутоглу. В края на първия ден от работата на съвета изненадващо пресконференцията на Туск беше отменена, а повечето лидери си тръгнаха без да коментират, съобщи БНТ. 

От брифинга на германския канцлер Ангела Меркел стана ясно, че Европейският съюз предлага всеки случай на влязъл в Гърция от Турция мигрант да се преценява индивидуално и след това, ако няма основания да остане в Европа, той да бъде връщан на Турция. Така ще се тушират опасенията на правозащитни организации, че при масово връщане на мигранти ще бъдат нарушени международните закони.

Страните членки ще окажат помощ с хора на Гърция, за да може да бъдат обработвани данните на искащите убежище хора. Европейската служба за подкрепа в областта на убежището ще координира всички усилия в Гърция.

По един от най-спорните въпроси - за отпадане на визите за турски граждани, Европейският съюз предлага да има либерализация, но тя да стане едва след изпълняване на всички 72 изисквания, поставени пред всички държави, които искат облекчаване на визовия режим. 

Давутоглу: Турция няма да стане затвор за бежанци

Водим политика на отваряне на блокираните пътища, каза турският премиер Ахмет Давутоглу. С предложението си към ЕС Турция изменя правилата, поясни той преди разговорите с европейските лидери за миграционната криза.

"Общата атмосфера в европейското общество клонеше към необходимостта да се окаже натиск върху Турция. Но ние излязохме с честно предложение и напълно изменихме правилата на играта. Европа обсъжда не това, което Турция не е направила, а обсъжда нашата инициатива. Ние водим политика на отваряне на блокираните пътища", посочи Давутоглу пред турските медии, цитирани от БТА..

"Нашето предложение към ЕС още е на дневен ред. Инициативата ни е ясна и честна. Тя цели пълно пресичане на нелегалната миграция", каза той и изрази надежда, че Европа ще вземе решение, което ще зарадва бежанците. 

"Ние няма да превърнем Турция в затвор под открито небе за бежанците", категоричен е турският премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика