Юнкер: ЕС не е единен и не е в най-добрата си форма

OFFNews 09 септември 2015 в 15:44 2118 1

Не искам да влизам в униние, но Европейският съюз не е в добро състояние. Няма смисъл да гледаме през розови очила. Липсва Европа, усеща се недостиг на Европа и недостиг на Съюза в Европейския съюз. Това заяви по време на речта си пред Европейския парламент председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Основна тема на обръщението му беше проблемът с бежанците. Освен това бяха засегнати още темите за кризата в Гърция и ситуацията в Украйна.

Аз съм първият председател на ЕК, който е овластен от гражданите. Още отначало заявих, че искам да превърна Комисията в малко по-политически орган. Но когато говоря за политика, имам предвид политика в най-чистия ѝ вид, посочи Юнкер.

Приоритетът на приоритетите днес е и трябва да бъде кризата с бежанците. От началото на годината близо 500 хил. бежанци са пристигнали в Европа. Но сега не е време да изпадаме в уплах. Дошло е време за единни и решителни действия, категоричен е председателят на ЕК.

Вие, европейци, всички сте европейци, нали. В Европа в едно или друго време всеки е бил бежанец. Общата ни история е белязана от война, диктатура, потисничество. Нима сме забравили, че има причина в САЩ да има повече хора с името Макдоналд, отколкото тук, нима сме забравили, че 20 млн. поляци живеят извън Полша в резултат на глад, потисничество, политически причини. След Втората световна война 60 млн. души бяха бежанци от Европа, продължи Жан-Клод Юнкер.

Трябва да се гордеем, че днес Европа символизира мира в очите на мъже и жени в Африка и Близкия изток, посочи още Юнкер, като подчерта, че когато се говори за кризата с бежанците, трябва да се говори за човешки същества, а не за цифри.

"Зимата наближава. Наистина ли искаме да оставим тези хора да спят по гари, да треперят от студ", каза той.

Европа не може да даде подслон на цялото нещастие на света, но нека да погледнем фактите. Пред прага ни са дошли бежанци, които са едва 0,11% от населението на ЕС. Нека бъдем честни пред нашите съграждани – когато има терор и насилие, не можем да строим огради, категоричен е председателят на ЕК.

Юнкер припомни случая с удавилото се 3-годишно момченце, чието тяло беше намерено на брега край Бодрум. Представете си за миг – ако това дете беше вашето дете и вие се опитвате да го спасите, бихте ли се спрели пред каквато и да е стена, каза той.

След като се борим срещу „Ислямска държава“, защо не сме готови да приемем тези, които бягат от „Ислямска държава“. Намиране на нов живот за 120 хил. души трябва да бъде задължително за държавите от ЕС. Общо 160 000 е броят на бежанците, които ние трябва да посрещнем, допълни Юнкер в речта си.

Той поиска да се открият законни пътища, по които да се поемат мигрантите.

Юнкер се обърна и към страните от бивша Югославия, като подчерта, че ако някоя от тях откаже да бъде включена в европейския списък на сигурни държави, чиито граждани няма да могат да получават бежански статут, да забрави за членство в ЕС. Ако изпаднат от списъка, изпадат от кандидатстването за членство в ЕС, подчерта председателят на ЕК.

Ние сме застаряващ континент с намаляващо население и ще се нуждаем от талантливи хора от целия свят. Не трябва да протестираме срещу нелегалната имиграция, а да дадем възможност да има и легална такава, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков