Хванаха в Париж един от заподозрените за убийството на журналиста Джамал Хашоги

OFFNews 07 декември 2021 в 18:31 2791 1

Един от заподозрените за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги бе арестуван на летище Роаси край Париж, преди да се качи на борда на самолет за Рияд, съобщи френското радио Ер Те Ел, цитирано от Ройтерс и БТА.

Според Ер Те Ел арестуваният е бивш саудитски кралски гвардеец. Става дума за 33-годишният Ал-Отаиби, който пътувал под истинското си име.

Джамал Хашоги изчезна на 2 октомври 2018 г. Той бе смятан за критик и противник на управляващата кралска династия и пишеше за „Вашингтон пост“. Осемнадесет дни по-късно Саудитска Арабия призна, че журналистът е починал в нейното консулство в Истанбул, като обяви, че това се е случило след сбиване. 

Убийството на саудитския журналист влезе в дневния ред на Европейския парламент

Междувременно властите в Анкара назначиха охрана за годеницата на Хошоги, тъй като тя е турска гражданка, след признанието на Рияд, че е бил убит в консулството в Истанбул.

Саудитският външен министър каза, че убийството е било "огромна грешка" и обеща на семейството му, че отговорните ще бъдат наказани.

В края на февруари 2021 г. разузнаването на САЩ излезе с доклад, че убийството на Джамал Хашоги е станало с "благословията" на саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман. 

Малко след оповестяването на доклада властите в САЩ забраниха на 76 саудитци да влизат на американска територия, като заявиха, че няма да толерират хора, които заплашват или нападат активисти, дисиденти и журналисти от името на чуждестранни правителства.

Американското финансово министерство съобщи, че е наложило санкции на Ахмад Хасан Мохамед ал Асири, определен като "главатар" в убийството на Хашоги. Асири е бил заместник-директор на Службата за общо разузнаване на Саудитска Арабия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

1

fishcake1

07.12 2021 в 21:36

Каква "грешка" - лично поръчано убийство от принц Мохамед Бин Салман. Журналист от Вашингтон Пост, нарязан на парчета от Саудитска Арабия.
 
X

Да помогнем на украинските деца!