Френското предложение влиза в македонския парламент, Урсула фон дер Лайен ще говори пред депутатите в Скопие

OFFNews 14 юли 2022 в 07:59 2054 0

Урсула фон дер Лайен

Снимка БТА/АР

Урсула фон дер Лайен е поредният от редица европейски лидери и правителствени представители, които посетиха Скопие през последните дни

Парламентът на Република Северна Македония ще обсъжда днес внесените от правителството документи, включващи рамката за начало на преговори на страната за присъединяване към ЕС. Преди началото на заседанието към депутатите ще се обърне председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която пристига днес в Скопие.

Премиерът Димитър Ковачевски каза, че очаква обсъждане по същество на предложението и призова депутатите да мислят държавнически, подкрепяйки предложението. От ВМРО-ДПМНЕ също призоваха депутатите да мислят държавнически, като не подкрепят предложението, информира БТА. Заседанието на парламента се провежда в напрегната атмосфера на протести и остро противопоставяне на предложението от страна на опозицията, която вижда в него „българизация и асимилация“ на страната. 

В интервю за македонска телевизия външният министър Буяр Османи посочи, че се спекулира с предложението и то се интерпретира грешно.

Протестът срещу т.нар. френското предложение ще започне днес по-рано от обикновено. От опозиционната партия „Левица“ обявиха, че техни активисти, които лагеруваха пред правителството, ще се преместят пред парламента. От партията призоваха гражданите да дойдат пред парламента в обедните часове. ВМРО-ДПМНЕ също призоваха гражданите да се съберат пред сградата на законодателния орган в Скопие, но по време на заседанието на парламента.

"МВР ще вземе всички мерки, за да гарантира безопасността на депутатите и на законодателната власт", каза министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски. 

Преди речта в парламента председателят на ЕК ще се срещне с премиера Димитър Ковачевски и с президента Стево Пендаровски.

Фон дер Лайен е поредният от редица европейски лидери и правителствени представители, които посетиха Скопие през последните дни, давайки стимул на властите в Република Северна Македония да приемат предложението, което ще отвори възможност за преговори на страната за членство в ЕС. 

Има очаквания, че днес европейското предложение ще събере около 70 гласа - с 9 повече от нужните за мнозинство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови