ЕК предлага страните от ЕС задължително да връщат мигранти, които създават заплаха

OFFNews 18 октомври 2023 в 17:17 1199 0

комисия

Снимка Архив

Сградата на Европейската комисия.

Европейската комисия предлага държавите от ЕС да бъдат задължени да връщат мигрантите, които създават заплаха за сигурността. Предложенията включват и промени в правилата за отнемането на визи за пътуване до ЕС.

Зам.-шефът на ЕК Маргаритис Схинас поясни, че законодателните промени са подготвяни отдавна и нямат пряка връзка с последните събития в Израел, Газа, Франция и Белгия. Той добави, че днес ще изпрати писмо до държавите в ЕС, в което ще посочи как да се подобри приложението на съществуващите правила в областта на сигурността.

По думите му предлаганите изменения включват също ограничения за употребата на дронове, които все по-често се използват за престъпна дейност и тероризъм. Схинас добави, че комисията предлага държавите от ЕС да могат да разполагат с повече основания да отнемат визи в случаи на злоупотреба.

Терористичната заплаха в ЕС е висока и може допълнително да се повиши, коментира еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от БТА. Виждаме все повече нападения на "самотни вълци". Нараства заплахата от радикализация онлайн. Трябва да бъдем много внимателни, още повече, че събитията в Израел и Газа може да доведат до допълнителна радикализация в ЕС, предупреди тя.

Според нея миналата година в ЕС са получени 150 000 молби за закрила от мигранти, пристигнали от държави, от които се пътува без виза. Държави с безвизов режим с ЕС евтино продават визи на хора, които представляват заплаха за сигурността на ЕС, заяви Йохансон.

Действащото законодателство предвижда страните от ЕС да преценяват кога да прилагат доброволно връщане на незаконно пребиваващи мигранти и кога да прибягват до принудителни стъпки, отбеляза тя. По думите й тази година броят на връщанията се е повишил с 20 на сто. Годишно в ЕС се издават около 400 000 решения за връщане, тази година са били върнати около 65 000 мигранти, уточни еврокомисарят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!