ЕК поиска големите компании да разкриват публично данъчна информация

OFFNews 12 април 2016 в 20:24 1572 0

Европейската комисия поиска големите компании да разкриват публично данъчна и финансова информация, за да се предотвратят схемите за избягване на данъци. 

Промените идват на фона на разкритията в "Досиетата от Панама". 

Изследване на Европейския парламент показа, че заради избягване на данъци от компаниите европейските държави губят между 50 и 70 млрд. евро годишно.

Първоначално промените предполагаха всяка държава да докладва дейността на компаниите в нея, но заради "Досиетата от Панама" в последния момент бяха направени поправки, според които самите корпорации ще трябва да разкриват данъчна информация и в юрисдикциите, които се смятат за данъчни оазиси, въпреки че ЕС до момента не се е споразумял за единен списък с държави, които се смятат за такива.

Промяната ще се отнася за фирми с годишен оборот над 750 млн. евро и които оперират на територията на ЕС. Компаниите, които не са европейски, но имат филиали в блока, също ще трябва да публикуват данните си.

Преди да влязат в сила, предложенията ще трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

След като бяха обявени предложенията, се появиха и критики, според които мерките не са достатъчно строги. Според бизнес асоциациите пък една такава промяна ще навреди на компаниите, защото ще увеличи административната тежест. 

Появиха се и предложения компаниите да предоставят тази информация само на данъчните служби, вместо да ги оповестяват публично, защото така конкурентите ще придобиват чувствителна конкуренция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки