Без обществена поръчка: Държавата иска от бизнеса тоалетна хартия и лаптопи за председателството

Юлиан Христов 20 юни 2017 в 16:42 7464 0

Лаптопи, таблети, телевизори, както и брандирани салфетки, хартия за ръце, тоалетна хартия, миниатюри розово масло, вратовръзки и други необходими за организацията на българското председателство продукти се очаква да бъдат предоставени от българския бизнес на държавата чрез реализирането на партньорство.

Това става ясно от писмо на министъра за българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова, което е разпратено до няколко работодателски и бизнес организации и с копие на което OFFNews разполага. 

Писмото аргументира необходимостта от партньорство с бизнеса, тъй като това била практиката при другите председателства, а българският бизнес е доказал, че предоставя висококачествен продукт. Министър Павлова предлага да бъдат обсъдени "възможните варианти за партньорство, по този значим за страната ни приоритет".

Адресатите на писмото, което е с дата 9 юни 2017 година, са Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал в България, които са национално представени работодателски организации. Петата организация, до която писмото е адресирано, е Сдружението на фамилния бизнес в България, което няма национално представителство. Негов председател е собственикът на охранителната фирма VIP Security Атанас Симеонов, а почетен председател е бизнесменът Петър Манджуков

Списъкът, изпратен до организациите, е дълъг четири страници и съдържа близо 60 артикула. От него става ясно например, че още този месец министерството на Павлова се нуждае от 30 лаптопа, офис пакети и операционни системи за тях. Общо необходимите лаптопи за председателството са 50, но първите 30 трябва да бъдат предоставени в периода юни-август тази година. Също в този период министерството търси партньорство от бизнеса за общо 10 принтера - цветни и черно-бели, както и консумативи за тях.

В периода ноември-декември министерството ще трябва да получи 150 таблета и 150 калъфа за тях, както и 25 хиляди брандирани флаш памети. От 1 януари ще са необходими 150 броя мобилни апарати и 150 СИМ-карти. Не е ясно за кои служители е предвидена техниката, тъй като министерството разполага със 70 души администрация, а  Националният център по подготовката и провеждането на председателството е с щатна численост от 50 души. 

Отделно от това от октомври тази година трябва да започне и доставката на течен сапун - по 55 туби на месец или общо 500 за периода октомври 2017 - юни 2018 г., брандирани салфетки - 100 хил. броя, хартия за ръце - 5 хил. пакета по 200 броя всеки и 5 хил. стека тоалетна хартия с по 6 рула.

Търсят се също 5 хладилни камери, 1000 луксозни бележника за "ВИП делегати", 35 хил. обикновени бележници, химикалки, моливи, картонени папки и брошури. Пак в десетки хиляди от артикул. 

Сред "спешните нужди" за организацията са и миниатюри розово масло, продукти от розово масло и лавандула - 20 хил. броя, луксозни вратовръзки за делегатите - 500 и 7500 обикновени, 12 хил. брандирани шалове за делегатите, еко торбички за подаръци - 20 хил., униформи за придружителите на делегациите - 200 броя. 

Отделно от това се търсят 45 хил. чаши за кафе и чай, 66 хил. капсули за кафе машини, 46 хил. безалкохолни напитки, общо 143 хил. бутилки минерална вода различни разфасовки, бисквити, кроасани, 25 хил. бутилки вино, 15 хил. бутилки ракия, както и 35 хил. бутилки "напитки и храни с бъз, арония и други типични за страната биопродукти". 

В разчета за разходите за рекламни и промоционални материали от бюджета са заделени близо 1.5 млн. лв. За кетъринг са предвидени 1.7 млн. лв. От писмото на министър Павлова не се разбира дали предвидените възможности за партньорство включват разплащане с бизнеса без провеждането на обществени поръчки. 

Организацията за българското председателство закъснява драстично, което очевидно е форсирало процеса и търсене на помощ от страна на бизнеса.

Във връзка с писмото изпратихме запитване до ресорното министерство. В него отправихме въпроси, свързани с това дали вече са проведени срещи с цитираните по-горе организации, какви са вариантите за партньорство, които министерството е готово да предложи, защо се прибягва до подобна покана до бизнеса и какъв е принципът, на който са избрани организациите.

Редакцията на OFFNews ще публикува отговора непосредствено след получаването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки