Българските евродепутати с нападки към Денков в Страсбург

Премиерът бе подкрепен от ЕП за присъединяването на България към Шенген и еврозоната

OFFNews 22 ноември 2023 в 15:44 4101 4

 Николай Денков

Снимка Фред Марвок/ЕП

Николай Денков в Страсбург

Българските евродепутати отправиха критики към премиера Николай Денков по време на посещението му в Страсбург за участие в дебата "Това е Европа". Те обаче не са били подкрепени от колегите им, а по време на речта си академик Денков е припомнил, че "България е изпълнила всички изисквания за приемането ѝ в Шенгенското пространство и всяко по-нататъшно отлагане е неприемливо и демотивиращо за нашата страна".

След няколко опита за отправяне на критики към министър-председателя евродепутатът от ДПС Илхан Кючук призова колегите си да не предизвикват дебат за вътрешното положение в България, а да се концентрират върху Шенгенската зона и еврозоната. Денков изрази разочарование, че част от българските евродепутати се стремят да предизвикат разединение.  

Андрей Ковачев от ГЕРБ е първият, който е изразил недоволство срещу управляващите. Той е отправил критики към "Продължаваме промяната", намесил е и трудния избор на председател на Столичния общински съвет, но е похвалил вицепремиера Мария Габриел, която работела много по темата Шенген и еврозоната. 

Елена Йончева от БСП пък призова премиера да бъде по-активен спрямо темата с отвлечения кораб от хутите в Йемен, чийто капитан е българин. Ангел Джамбазки от ВМРО също не пропусна да се обърне към Денков. Той настоя министър-председателят да покаже загриженост повече за българските граждани, а не за интересите на Европа. 

След критиките на българските евродепутати обаче колегите им от други страни поставиха в центъра на изказванията си стремежа на България и Румъния да се присъединят към Шенгенската зона и еврозоната. Такава позиция изрази с встъпителните си думи и председателката на ЕП Роберта Мецола, според която България е изпълнила всички критерии за членство в Шенген и полага видими усилия за присъединяване към еврозоната.

Преди дебата Денков заяви, че за България няма "План Б" що се отнася за Шенген и единственият план е страната да получи зелена светлина през декември на Съвета на ЕС.

"България е изпълнила всички изисквания за приемане в Шенгенското пространство и всяко по-нататъшно отлагане е неприемливо и демотивиращо за нашата страна и нейните граждани. Самото функциониране на шенгенското споразумение сега е изправено пред въпросителни и много страни възобновяват проверките по границите си, но не смятаме, че това може да е аргумент за неприемането на България и Румъния. С нашите две държави в Шенген границите на Европа ще са по-добре защитени, и Европа ще бъде по-силна", допълни той по време на речта си.

Той е приветствал желанието на ЕК да препоръча започване на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС. По думите му ЕС безспорно се нуждае от укрепване на институциите и усилване на капацитета за решаване на проблемите, но този процес и процеса по присъединяването на нови страни трябва да вървят успоредно

"Разширяването на ЕС добива изключителна важност - България е била поддръжник на приемането на страните от Западните Балкани в ЕС. Вярваме, че приемането на този решителен за стабилността на Балканите регион трябва да бъдат приети, когато изпълнят всички необходими изисквания, и присъединяването им трябва да се основава на постижения, които отразяват реалното желание на кандидатите да се развият като интегрирана част от европейското семейство, а не на страни, раздирани от политически сметки", каза още премиерът.

Денков каза още, че в най-новата си история България е била обект на "непрекъснати опити за доминация, част от тях успешни, от страна на Руската империя и Съветския съюз".

"За съжаление тези великоруски апетити продължават и в наши дни и страната ни е обект на целенасочени хибридни атаки. Тайните служби и пропагандата на Путин се възползват от икономическата и суровинна обвързаност на страната ни с Русия, както и от историческите и културните връзки между народите ни, за да разделят и противопоставят обществото ни на русофили и евроатлантици. Затова пълноправното членство на България в ЕС и НАТО е най-голямата гаранция за продължаването на демократичния и европейски път на развитие на родината ни. Затова трябва да завършим европейската си интеграция с присъединяване към Шенген и еврозоната", добави той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

4

Constanza

22.11 2023 в 19:41

Види ми се, механизмът за подбор на евродепутати трябва коренно да се промени.

345

3

Джендо Джедев

22.11 2023 в 19:34

Най-смешното е, че точно тия, които най-много се бият в гърдите, че трябва национално обединение, са ср@ли по премиера в ЕП. А специално Джамбазки да се порадва още малко на ЕП, че после заминава в небитието.
А бе, какво стана с другия хъш - Слабаков? Изкъпа ли се поне 4 пъти докато е евродепутат? Нещо спря да се чува още като се набута там. :D

2020

2

donyo

22.11 2023 в 17:12

Нали знаете за казана и българите в него?

400

1

демотиватор

22.11 2023 в 16:25

Вече задигнах един крив макарон от жена ми в кухнята, да гледам през него Шенген и еврозоната.
Италиански е (ジ)

 
X

Да помогнем на украинските деца!