Отмениха важен турнир по фехтовка заради допускането на руснаци и беларуси

OFFNews 30 март 2023 в 21:36 3275 0

Фехтовка

Снимка Getty Images

Руснаци и беларуси не са желани никъде

Голям международен турнир по фехтовка в датската столица Копенхаген беше отменен заради разрешението от страна на международната федерация по този спорт за участие на руски и беларуски спортисти.

Спортистите от двете държави бяха със спрени права от миналия март след военната инвазия на Русия в Украйна.

"Стигнахме до заключението, че за съжаление не можем да направим това. Не можем да участваме, когато на руснаците и беларусите е позволено да бъдат част от това.

Нашите състезатели също не желаят да бъдат част от този турнир. Знаем, че това може да доведе до загуба на турнира и до проблеми за някои от нашите състезатели, които може да не се класират за олимпийските игри", се казва в съобщение на датската федерация по фехтовка в четвъртък, цитирано от световните агенции.

Фехтовачи от Русия и Беларус получиха разрешение да се завърнат в състезанията на Международната федерация след гласуване на извънредния конгрес на централата, проведен на 10 март.

Фехтовката тръгва по пътя на бокса, където начело е близкият до руската върхушка Умар Кремльов. Заради неговото агресивно поведение в подкрепа на страната-агресор са застрашени дори квалификациите, тъй като може да останат без съдийски апарат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки