Здравният министър: Проблемите в здравеопазването - управлението и контролът

Вероника Шербанова 11 април 2013 в 12:22 1476 0

Проф. Николай Петров, Снимка: МЗ
Проф. Николай Петров, Снимка: МЗ

Основните проблеми в здравеопазването са свързани с управлението на парите и с контрола. Това заяви пред БНТ здравният министър проф. Николай Петров.

Проблемите в здравеопазването са много, но голяма част от тях са организационни, тъй като мениджмънтът в болниците невинаги е добър, посочи проф. Петров.

„Не мога да си отговоря на въпроса как е възможно с 1 млрд. преди 1989 г. да се покрива цялото здравеопазване, а сега с 3 млрд. не може да се покрива. Някъде се бърка в в разпределението на парите, някъде се бърка в управлението на парите, коментира здравният министър.

Тогава българите бяха 8,5 млн., а за здравеопазването са давани 1 млрд. Сега в България живеят 6 млн. души, а разходите за здраве и болниците растат всяка година. Някъде тук липсва логиката, допълни проф. Петров.

Броят на лекарите остава един и същ във всеки град. При всяка нова болница се включват нови екипи. Значи някъде не се отчита коректно и затова трябва да се затегне контролът, допълни той.

Очаква се днес здравният министър да се запознае с финансовия отчет в здравеопазването за първото тримесечие на годината.

Проблемът с болницата в Девин ще бъде решен в рамките на един месец, като на първо време в града ще бъдат открити два спешни кабинета, в които ще се поемат най-тежките случаи, преди да бъдат откарани в болницата в Смолян, заяви проф. Петров.

В Девин ще бъдат изпратени и няколко автомобила с апаратура, които ще работят като мобилни кабинети, каза още той.

Министерството прави постъпки и за решаването на проблема със сливането на университетската и областната болници в Стара Загора, което предизвика недоволството на анестезиолозите и голяма част от тях заплашиха да напуснат.

Вече са проведени разговори с борда на директорите и директора на болницата. По думите му между двете болници е имало напрежение и преди сливането. В досегашното положение нямаше смисъл, тъй като реално болниците съществуваха отделно, но имаха един директор, подочи здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков