Електронното пациентско досие достъпно след 15 април

Вероника Шербанова 03 април 2013 в 17:47 4001 2

Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС
Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС

След 15 април всеки българин ще има достъп до електронното си пациентско досие. Влизането в системата вече ще става както с уникален код за достъп, така и с електронен подпис.

Това обясни управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков.

В пациентското досие ще се съдържа информация за изборите на личен лекар от 2000 г. до момента, както и информация за постъпване в болница и извършените при лечението му медицински дейности. Информацията ще бъде обновявана ежедневно, обясни д-р Цеков.

От 1 май болниците ще бъдат задължени да извършват отчета си до Здравната каса всеки ден. В момента отчитането вече става по този начин в големите университетски болници, допълни управителят на Касата.

Системата позволява също така включването на информация за посещение на общопрактикуващ лекар и специалист, извършени лабораторни изследвания и дентален статус. Това обаче може да стане само след преговори с Българския лекарски съюз, за да може личните лекари и специалистите да започнат да се отчитат ежедневно, допълни той.

Онлайн ще може да бъде сменян и личния лекар. За това обаче също ще трябва да се преговаря с партньорите на НЗОК.

Всичко това в един момент трябва да доведе до въвеждането на електронна рецепта, но за да се случи това, и болничната, и извънболничната помощ трябва да се отчита ежедневно в Касата, обясни Цеков.

За да има достъп до електронното си досие, всеки трябва да има уникален код за достъп, който ще се издава в Районните здравни каси, без значение в кой град е личният лекар на гражданите, след 15 април на лицата над 18 години. Заявлението трябва да се подаде лично с представяне на документ за самоличност. Кодът за достъп ще бъде издаван веднага.

Децата под 18 години също ще имат електронни досиета. Те обаче ще бъдат прикачени към досието на родителя, който е избрал личния лекар на детето.

Електронното пациентско досие включва и абонамент, с който Здравната каса ще ни информира за активност в досието, ще напомня за профилактични прегледи и др. Уведомяването ще става чрез платено с sms или безплатно на електронната поща, като всеки може да избере колко често да получава известия.

Точната сума, която ще бъде заплащана за пакет от sms-и, ще стане ясна след сключване на договор с последник с мобилните оператори. Цената ще бъде изписана в електронното досие, обясниха от НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика