Заподозрян за убийството на Луканов осъди България за изтезания

Нели Чолашка 04 декември 2012 в 18:19 2356 0

Европейският съд по правата на човека в Страсбург. Снимка: echr.coe.int
Европейският съд по правата на човека в Страсбург. Снимка: echr.coe.int

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България за полицейско насилие над Юрий Ленев, заподозрян за съучастие в убийството на Андрей Луканов.

Европейският съд е установил, че Ленев е бил изтезаван от полицейски служители с цел изтръгване на показания, съобщи Българският хелзинкски комитет (БХК).

Юрий Ленев беше арестуван в дома си на 1 юни 1999 г. Той е транспортиран с микробус с качулка на главата до Копривщица. Още по пътя е бит полицаите с юмруци и с твърди предмети, а глезените му са били притискани с вратата на микробуса.

По пътя няколко пъти губи съзнание. Откаран е във вилата на МВР в Копривщица, където са продължили да го изтезават. Полицаите забиват остри предмети под ноктите на ръцете му, поставят предмети между пръстите му и ги стискат, за да получи болки в ставите, бият го с юмруци и ритници.

След това Ленев е разпитван във вилата от Ботьо Ботев, тогавашен началник на отдел „Тежки престъпления срещу личността” в националната полиция. По време на разпита му във вилата на МВР спрямо него са използвани специални разузнавателни средства, без за тях да е получено разрешение. 

Съдът присъжда обезщетение на Ленев в размер на 27 000 евро за претърпени неимуществени вреди, както и 4 000 евро за разноски по делото.

Европейският съд за правата на човека е осъдил България и по друго дело за полицейско насилие. Той е постановил, че Николай Филипов, който беше застрелян от полицай на 13 май 1999 г. по време на акция във връзка с три въоръжени грабежa, е бил предумишлено убит.

Съдът е отсъдил още, че последвалото разследване на случая е било неефективно и е довело до оправдаването на обвинения полицай, отговорен за смъртта на г-н Филипов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки