Запалилият се Димитър: Аз съм щастлив човек, направих грешка

Елица Мартинова 09 април 2013 в 08:32 2989 0

Димитър Димитров СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Димитър Димитров СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Аз се чувствам много щастлив човек и сгреших, че се запалих, заяви пред bTV Димитър Димитров, който се самозапали пред президентството на 13 март.

След като лекарите се бориха седмици наред за живота му, на 3 април Димитров бе вън от опасност.

Димитров разказа, че в деня на запалването не е направил нищо необичайно.

Станах, изпих си кафето, взех 200 гр. бензин в себе си, хванах метрото, поразходих се, седнах пред фонтана на президентството и драснах запалката. След 20 секунди бях на оня свят, в безсъзнание. Събудих се след няколко дни в клиниката. Когато пламнах вече не си мислих нищо, заради инстинкта за самосъхранение се опитвах да се угася, защото болката от огъня е много силна и човек няма време да мисли“, спомня си Димитров и подчертава, че самозапалването е най-жестокият начин, по който човек може да намери смъртта си.

Той разказва, че като ковач е бил наясно със силата на огъня, но е избрал да се запали, за да постигне най-голям ефект сред обществото.

„Ако бях пил шепа хапчета, нещата нямаше да са същите. А и аз не исках да се самоубивам. Нямам материално затруднение, нямам политически иделогии, нямам религиозни идеологии“, казва Димитров.

Той все пак се опита да аргументира действията си така:

„Протестите тъкмо свършваха или поне се бяха поуспокоили. Правителството беше дало оставка, президентът сдаваше мандат на ново правителство, а никой през всичките тези дни не каза нищо за хората в предпенсионна възраст между 45-50 г., останали без никакви средства. Много от тези хора са загубили дом, вещи, всичко. Вие трябваше да си помислите защо един човек без битови затруднения, без политически възгледи е действал по този начин.

Димитров разказва, че е взел идеята от хората, които са се самозапалили преди него.

Той се определя като щастлив човек и съжалява, че се е запалил.

„Разбирам, че съм направил грешка, защото съм преекспонирал с това, което съм мислил, че трябва да направя“, каза Димитър Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки