Военното НДК гълта 10 млн. на година

Юлиан Христов 12 април 2012 в 16:24 2662 0

Военното НДК. Снимка: Сергей Антонов
Военното НДК. Снимка: Сергей Антонов

Нови 10 млн. лв. отпусна вчера кабинетът за довършването на Националния армейски комплекс в столицата, познат повече като „военното НДК“.

Поредният транш средства идва, след като през 2011 година от централния бюджет бяха предоставени други 10 млн. лв., така че сградата да бъде довършена и предадена на Агенцията по вписванията при правосъдното министерство. До този момент обаче от отпуснатите пари са усвоени едва 375 хил. лв. заради „сложността за завършването на обекта, както и с процедурите за провеждане на обществени поръчки при стриктното спазване на законовите изисквания“.

Справка на военното министерство изпратена до OFFNews.bg става ясно, че за препроектирането на сградата са платени близо 210 хил. лв. от общо дължимите 349 хил. лв., тъй като останалите пари още не са преведени по сметката на министерството. Непреведени пари са причината да се забави процедурата за възлагане на строителство, документите за която обаче са подготвени. До момента е приключил само изборът на консултант и строителен надзор, става ясно от справката.

До момента министерството е изплатило от бюджета си и 5929 лв. за ток. За вода не са постъпвали фактури, а охраната е ангажимент на първоначалния строител на обекта – фирмата „ХУФУ“ ЕООД, обясниха от ведомството.

Придобилата печална слава сграда на Министерството на отбраната обаче носи приходи. Срада е спечелила 56 247 лв. за няколко снимачни дни от холивудската мегапродукция „Непобедимите“. От справката става ясно, че пустеещата от 2009 година сградата е ползвана за снимачна площадка и декор в края на 2011 година.

До момента за строежа на комплекса, който стартира през 2004 година, са вложени 32 млн. лв. Разгърнатата площ на сградата 3 871, 96 кв. м.с подземен паркинг с капацитет 600-900 автомобила.

Имотът, който се намира на мястото на стария военно-исторически музей на бул. „Генерал Михаил Скобелев“, преживя няколко драматични решения. Заради разразяващата се в края на 2009 година световна криза комплексът не намери купувач. Тогавашният военен министър Николай Цонев обяви търг за продажбата на сградата, към която интерес прояви само един кандидат. По тази причина търгът беше прекратен, защото според законодателството при първото му обявяване трябва да има най-малко двама участника.

Новото правителство взе решение част от сградата да бъде преотстъпена на Агенцията по вписванията, като за тази цел бе взето решение за отпускане на 10 млн. лв. за извършването на довършителни дейности и реконструкция. Парите бяха отпуснати от кабинета още през 2010 година, но не стигнаха до сметките на военното министерство поради „липса на фискална възможност“. С второ решение от 11 май 2011 година парите трябваше да бъдат окончателно предоставени на военното ведомство.

Въпреки че правителството хвърля значителни усилия за финализирането на проекта, днес дворът на комплекса е превърнат в сметище и дом за бездомни кучета. През пролетта миналата година беше направен опит за облагородяване на парка пред комплекса. Работата обаче беше преустановена. Днес имотът пустее, така както пустееше и сградата на военния музей на същото място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews