Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

ВЕИ бизнесът иска уволнение за Асен Василев заради ограниченията

30 април 2013 в 18:56 2268 4

Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС
Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев да бъде уволнен заради "последователните незаконосъобразни и дискриминационни действия на регулаторните органи спрямо производството на електроенергия от възобновяеми източници“. За това призова днес в отворено писмо до служебния премиер Марин Райков Българската фотоволтаична асоциация, която обединява около 100 фирми от соларния бранш.

Основна причина за гнева на фирмите са регулярните ограничения, налагани напоследък от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за ВЕИ-централите. Както в цялата последна седмица ЕСО нареди и утре соларните и вятърните централи да намалят мощностите си с 40 %. Паралелно и редица блокове в топлоелектрическите централи са спрени, заради ниското потребление на ток в момента, поради което хиляди миньори от въгледобивните мини са в принудителен отпуск.

Това ограничаване е „в противоречие с европейското и българското законодателство, което води до невъзможност за обслужване на кредитите при над 1700 местни дружества и ги обрича на фалит“, се казва в обръщението на БФА.

Асоциацията се оплаква също, че министърът бил причина за „изграждане на негативни обществени нагласи към ВЕИ производителите чрез непремерени и неоснователни твърдения за обекти, изградени незаконно; за фотоволтаични инсталации, работещи през нощта или произвеждащи електроенергия по 32 часа на денонощие и др“.

Фирмите упрекват Василев още за изграждане на „институционален чадър” над заводски и топлофикационни дружества, и над определени конвенционални енергоизточници за сметка на ВЕИ-тата.

Друг упрек към министъра е, че не е предприел осовбождаване на членовете на енергийния регулатор (ДКЕВР). Причината за исканите от фирмите оставки е т.нар. „цена за достъп“ до електромрежата, въведена от регулатора в края на миналата година. Цената се плаща на електроразпределителните дружества и НЕК за всеки пуснат мегаватчас възобновяема енергия в мрежата.

От БФА припомниха, че цената отнема 39 % от прихода на производителите и подчертаха, че първа инстанция на Върховния административен съд вече отмени цената за достъп като незаконосъобразно определена.

Неотдавна представители на бранша заявиха, че мярката не им позволява да си плащат редовно кредитите и предупредиха, че в резултат скоро банките в България може масово да станат собственици на фалирали ВЕИ-централи.

„Във връзка с описаното, настояваме за незабавното освобождаване на г-н Асен Василев от поста Министър на икономиката, енергетиката и туризма. Призоваваме Министър-председателя още на днешното заседание на Министерския съвет да задължи ЕСО да спазва българските и европейските нормативи, и да отмени ограниченията на производството от ВЕИ, както и да издаде указания към ДКЕВР за отмяна на „цената за достъп” за производителите от ВЕИ. Настоящите искания са единствено в посока прекратяване на институционалния произвол и спазване на закона“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews