"Уикилийкс" разкрива как МВР взело книжката на шифровчика на US посолството

Мая Младенова 09 април 2013 в 11:04 2915 1

Уикилийкс публикува нови секретни документи, обхващащи периода 1973-1976 г.
Уикилийкс публикува нови секретни документи, обхващащи периода 1973-1976 г.

Лек инцидент със служител на американското посолство в София хвърля сянка върху надеждите за "затопляне" на отношенията между двете държави през 1973 година, разкрива новата порция секретни документи на "Уикилийкс".

Инцидентът се случва в момент, когато служители на US мисията докладват, че отношенията на двете страни бележат възход и когато за есента на същата година се подготвя българско официално посещение в САЩ. Българската страна настоява да подписване на сътрудничество в областта на науката и селското стопанство, а надеждите на САЩ са да повлияят срещу заглушването на "Гласът на Америка" и да разрешат неприятен семеен казус, в който българските власти не позволят брак между български и американски гражданин.

На 16 април 1973 г. дилпомат на име "Хюстън" телеграфира, че служителят Реймънд Тюбърсън е бил спрян от милицията за нарушение, докато шофирал. Взета била шофьорската му книжка и му била наложена глоба от 50 лева (което тогава се равнява на $30,12). Самият Тюбърсън разказал, че със съпругата му се връщали от вечеря и трябвало да откарат детегледачката вкъщи. По пътя той взел непозволен ляв завой и бил спрян. Това обаче било честа практика на въпросното място, където пътят бил в ремонт, обяснил служителят. Обичайната глоба за това е 2 лева ($1,21), отбелязва Хюстън. При полицейската проверка била задържана шофьорската книжка, а шофьорът трябвало да се яви на следващата сутрин в полицейското управление, да плати глобата и да си получи документа. Детегледачката превела, че глобата е заради шофиране в нетрезво състояние, а не заради неправилния ляв завой. Самият Тюбърсън признал, че с жена му си поделили бутилка вино на вечеря, но не бил пиян. 

Проучване на посолството показало, че ако глобата не бъде платена, книжката на служителя може да бъде отнета за период от шест месеца до една година. "Посолството досега не се е сблъсквало с такъв проблем. Тъй като Тюбърсън отговаря за телекомуникациите, без книжка той няма да може да се отзовава на нощни повиквания, освен ако не му бъде изпратен шофьор", обяснява спешността на казуса "Хюстън" и моли за бърз съвет. Той докладва още, че милицията поставила според него своеволни и неоправдани условия за връщане на документа - шофьорът да подпише, че признава нарушението.

Още на същия ден Държавният департамент отговаря на молбата му с насока въпросът да се отнесе на политическо ниво. "Трябва да настоявате, че Тюбърсън е жертва на погрешно обвинение и подлежи на глоба за неправилно взет завой, а не за шофиране в нетрезво състояние. Трябва ясно да заявите, че Тюбърсън не е оторизиран да подписва никакво нарушение и да поискате шофьорската му книжка да бъде върната." По-надолу следва бележка за информация на Хюстън. Тя гласи, че Държавният департамент не се притеснява от размера на наложената глоба, но се опасява да не бъде създаден прецедент да се задържат документи, освен ако служителите не признаят писмено нарушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки