Учениците ще имат час по физическо всеки ден

Лилия Христова 27 август 2013 в 14:29 7740 21

Всеки ден ще има час по физкултура в училищата
Всеки ден ще има час по физкултура в училищата

Часове по физическо възпитание и спорт ще има всеки ден в българските училища - това е предвидено в изготвена от експерти проектонаредба на Министерство на здравеопазването.

Мотивите на авторите на проектонаредбата са, че по този начин да се избегне прекаленото заседяване на децата пред компютрите и зад чиновете, като едновременно с това се избегнат агресията, гръбначните изкривявания, обездвижването и редица други широкоразпространени сред подрастващите проблеми.

Българските деца са в европейския топ 10 на най-затлъстяващите. Цели 30% от учениците у нас са с наднормено тегло, а 13% от тях са затлъстели. Същевременно едва 3% от децата се занимават активно със спорт. За сравнение тези проценти в Швеция и Хърватия са 26 и 15. Обезпокоително е, че все по-често деца развиват хипертония, Бъбречни заболявания и диабет във все по-ранна възраст.

"Вече имаме и 10-годишни пациенти с високо кръвно налягане", заяви проф. Нина Гочева от Националната кардиологична болница.

Също така се предвижда децата до четвърти клас да имат най-много 5 учебни часа на ден, учениците от 5-и до 8-и клас - по 6. В проекта се споменава, че и в гимназиите също трябва децата да учат по 6 учебни часа, като се допуска два дни в седмицата да имат по 7.

Наредбата на образователното министерство в момента надхвърля броя на часовете нужни за придобиване на общообразователния минимум на учениците, категорични са здравните експерти. Според сега действащите учебни програми например в трети и четвърти клас децата трябва да имат 928 часа, разпределени в 32 седмици. Това означава, че те ще имат по 6 учебни часа четири дни и 5 само в един ден. От пети до осми клас за 34 седмици те трябва да имат 1156 учебни часа, което означава, че четири дни седмично те трябва да имат 7 и само един ден 6 часа.

Предстои проектът на здравното министерство да бъде съгласуван с Министерство на образованието, за да се види дали ще влезе в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews