Цветлин Йовчев: По действията ми ще познаете чий човек съм

Юлиан Христов 29 май 2013 в 15:52 3893 3

Цветлин Йовчев.
Цветлин Йовчев.

По действията ми ще познаете чий човек съм. Така новият вътрешен министър Цветлин Йовчев обясни избора му за поста в кабинета на Пламен Орешарски.

Бившият шеф на ДАНС и началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев е една от изненадите в подредбата на новия кабинет. Йовчев е сочен за близък до бившия премиер Бойко Борисов - той беше назначен за шеф на ДАНС от правителството на ГЕРБ. 

„Приех предложението на министър-председателя Пламен Орешарски, защото го уважавам изключително много като експерт. Мисля, че всеки отговорен експерт, който има куража, не би могъл да откаже в една такава ситуация”, коментира назначението си Йовчев. „В момента една такава реформа би се отразила положително и би освободила МВР от насложени настроения и подозрение, че ресурсът не е използван според предназначението”, посочи министърът.

„Нагърбил съм се с тежко бреме. Предполагам, че знам какво ме очаква. Ще направя всичко възможно - да поддържаме системата на МВР в това състояние, което ще може да даде и да гарантира ефективно противодействие на престъпността, охрана на обществения ред и на държавната граница”, каза още Цветлин Йовчев.

Новият вътрешен министър каза, че изваждането на службата за подслушване СДОТО и дирекцията за борба с организираната престъпност от системата на МВР няма да се отрази негативно на системата. Според Йовчев изваждането на подслушванията от МВР би освободило ведомството от съмнения и злоупотреби. „Реформата ще бъде насочена към това да дадем категорични гаранции към обществото, че всяка една от дейностите в МВР ще бъде съгласно закона. Трябва да работим активно за повишаване на доверието на обществото. Ще има повече публичност и отчетност. Ще намерим такива механизми, които да гарантират, че наистина процесите в министерството ще бъдат в интерес и услуга на обществото”, обясни Йовчев. 

Новият министър на вътрешните работи каза, че има яснота за част от състава на бъдещия си екип, но още не е ясно кои ще бъдат заместниците му. Той все още не е взел решение и дали ще има промени в професионалния състав на министерството. 

По неофициална информация главният секретар на МВР Калин Георгиев ще бъде освободен от поста си. В МВР е планирано да останат само две генерални дирекции - национална и гранична полиция. 

След брифинга Йовчев беше придружен до новия си кабинет от Калин Георгиев и шефовете на дирекции във ведомството. Вътрешният министър поиска десет дни толеранс, в които да се запознае със ситуацията в министерството и тогава ще оповести промените, които планира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки