Светльо Витков: Удар срещу chitanka.info е удар срещу свободата в интернет

Александра Маркарян 05 август 2013 в 15:47 3848 6

Светльо Витков - лидер на политическата партия
Светльо Витков - лидер на политическата партия "Глас народен"

Свободното споделяне в интернет и липсата на цензура в мрежата са едни от най – големите достижения на демокрацията, все още недокоснати от корпоративни и политически интереси. Ние от ПП „Глас народен“ защитаваме правото на свобода в глобалната мрежа и сме категорично против всякакви опити за нарушаване на принципите на свободно споделяне. 

 Това се казва в позиция на "Глас народен" на Светльо Витков, провокирана от материала на OFFNews "Нова драма с chitanka.info – спират книгите с авторски права".

Удар срещу on line библиотеката за безплатна литература chitanka.info би бил удар срещу свободата в интернет, категорични са от "Глас народен".

"Няма как да останем равнодушни по повод на предизвикващото меко казано смущение писмо на Асоциацията на книгоиздателите в България, по повод желанието да се удари един сайт за споделяне на книги у нас", пишат от "Глас народен" и изразяват загрижеността си от писмото на председателя на Асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров, в което се описва негов разговор с агент от ФБР и разговора им във връзка с възможността за отнемане на домейна на chitanka.info, ограничаване на достъпа до базата данни и ограничаване на индексирането в търсачките.

"Каква е връзката между ФБР и българското законодателство; извършва ли нарушение сайт, който споделя с абсолютно некомерсиална цел литература, която в огромната си част не е издавана в България от над 20 години; при положение, че в България има законодателство, което би могло да регулира авторските права, защо се налага да се ползва услуга на чуждите служби и има ли пръст ГДБОП в това начинание; извършваме ли престъпление, когато си купим книга и я дадем на приятел, за да я прочете", питат от партията на Светльо Витков.

"Проблемите на българското книгоиздаване и книгоразпространение не са нито сайтовете, нито интернет.

ПП „Глас народен“ е за намаляване на ДДС върху книгите у нас. Това обаче не трябва да става за сметка на свободата на споделяне в мрежата. И за сметка на унизителното желание да се ползват чужди служби за удар върху български сайтове.

Ние от ПП „Глас народен“ се противопоставяме на всеки опит за удар по свободата в мрежата, независимо под каква форма и с какви миловидни аргументи бъде поднесен той в обществото", се казва в позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков