Станишев пришпори Прокуратурата да го разследва по-бързо

Юлиан Христов 23 октомври 2013 в 17:26 3237 15

Сергей Станишев. Снимка БГНЕС.
Сергей Станишев. Снимка БГНЕС.

Лидерът на БСП Сергей Станишев е сезирал в сряда главния прокурор да ускори разследването срещу него, което е свързано с изчезването на седем секретни документа, съдържащи държавна тайна. 

Станишев е внесъл и искане до Софийския градски съд (СГС) с искане за разглеждане на въпросното дело по реда на глава Двадесет и шеста от НПК, която дава право на обвиняем сам да поиска от съда да започне делото срещу него.

Разследването срещу Станишев стартира през май 2010 г. През октомври същата година му беше повдигнато обвинение за това, че в периода 04.11.2005 г.-10.09.2009 г. в гр. София е загубил седемте секретни документа.

Три пъти разследването беше връщано от съда в Софийска градска прокуратура (СГП) за изчистване на пропуски, като делото след това отново е внасяно в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. 

След последното връщане на делото е проведено допълнително разследване, като към момента досъдебното производство е спряно заради депутатския имунитет на Станишев. 

Главният прокурор ще изиска становище от наблюдаващия прокурор от СГП, за да прецени налице ли са предпоставките за отправяне на искане до Народното събрание за снемане на имунитета на обвиняемия, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков