Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Станишев също може да се раздели с имунитета си

11 юни 2013 в 13:23 2990 3

Сергей Станишев
Сергей Станишев

Прокуратурата може да поиска имунитета и на лидера на БСП и депутат от "Коалиция за България" Сергей Станишев.

Това съобщи пред в. "Сега" говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Румяна Арнаудова.

Срещу Станишев все още се води разследване за изчезването на 7 секретни документа от деловодството на Министерски съвет. Това беше едно от първите дела, които прокуратурата започна в мандата на кабинета на Бойко Борисов срещу министри от кабинета на тройната коалиция. Тогава стана ясно, че на среща с експремиера "лоялният гражданин" Алексей Петров е предал въпросните документи, за които твърдял, че преди това били в кабинета на Станишев, но по неясни пътища се озовали при него. 

Миналата година делото срещу Станишев бе върнато за трети път от съда с указания, които прокуратурата се затруднява да изпълни. Станишев бе обвинен през 2010 г. за разгласяване на държавна тайна, тъй като, докато е бил премиер, изгубил седемте доклада с информация, представляваща държавна тайна - три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО. Делото срещу Станишев, който през целия мандат на предишния парламент беше без имунитет, е спряно заради сегашната му защита. За да продължи, главният прокурор трябва да поиска имунитета му.

За разгласяване на държавна тайна Наказателният кодекс предвижда до 2 г. затвор или пробация, но ако обвиняемият е с чисто съдебно минало, прокуратурата може да предложи освобождаването му от наказателна отговорност и глоба от 1000 до 5000 лв.

Лидерът на БСП е сред петимата депутати, на които вероятно им предстои разследване. Това са Цветан Цветанов от ГЕРБ и Петър Ангелов от ДПС, които вече доброволно се отказаха от имунитета си. Срещу други двама депутати няма конкретно обвинение, защото имената им са свързани с разследвания срещу неизвестен извършител и затова имената им се пазят в тайна.

"Досега сме установили петима депутати, но проверката продължава и може да излязат и други имена. Трудността идва от това, че някои от делата са образувани срещу неизвестен извършител или срещу други лица и в хода на разследването се установяват доказателства за неправомерна дейност от депутат. Преценява се всеки отделен случай - дали на настоящия етап сме готови да искаме имунитета, или делото да се спре по отношение на депутата и да продължи по отношение на останалите, и ако се съберат достатъчно доказателства на по-късен етап, да се иска сваляне на имунитета му", заяви ден по-рано и.д. градски прокурор на София Евгени Диков пред в. "24 часа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews