Слънцето идва - внимателно с бенките

Вероника Шербанова 04 май 2012 в 06:17 4412 0

Слънцето е полезно, ако не прекалим с него. Снимка: БГНЕС
Слънцето е полезно, ако не прекалим с него. Снимка: БГНЕС
Лятото вече чука на вратата ни и слънцето става все по-силно. Полезно или вредно е то за нас и как да се предпазим от вредите за здравето ни попитахме доц. д-р Жана Казанджиева. Тя е дерматолог от 25 г. Завършила е Медицинската Академия в град Плевен със специалност дерматология и венерология. Специализира електронна микроскопия на кожата във Виена и лазертерапия на кожните болести в Цюрих. В момента работи в Клиниката по кожни и венерически заболявания към УМБАЛ „Александровска“ в София.

В миналото излагането на слънце е бил един от най-често срещаните методи за лечение на различен вид заболявания и за подобряване на цялостното здравословно състояние. Една от най-важните ползи, които извличаме от UV лъчите е, че така става възможно образуването и синтезирането на витамин D, от който се нуждае всеки организъм. Благодарение на него се усвояват калция и фосфора в човешкото тяло. Това го прави особено важен за мускулите и костите.

Слънцето влияе положително и на нервната система. Намалява усещането за болка, стимулира производството на хормоните, отговарящи за настроението и емоционалното състояние, и се бори с депресията. Слънчевите бани са много популярен метод за засилване на имунната система особено на децата.

Въпреки очевидните ползи от честото излагане на слънце, то трябва да става внимателно. Най-подходящо е продължителното стоене на слънце да става в часовете между 8 и 10, както и след 16 часа.

Прекаленото излагане на слънце може да доведе до изгаряне на кожата, преждевременно стареене, както и ракови заболявания.

Превенцията е проста – използване на слънцезащитни кремове с правилния за типа кожа на всеки човек SPF фактор. По-тъмните кожи имат естествена защита в пъти по-висока от тази на светлата. Това не означава, че те не се нуждаят от допълнителни продукти, които да защитят кожата им.

Важно е избраният слънцезащитен продукт да защитава както от UVB, така и от UVA лъчи, които увреждат кожата и спомагат за стареенето й. Още по-голям е ефектът, ако кремът е водоустойчив. В този случай действието му се запазва и при потене и влизане във водни обекти.

Продуктът трябва да се нанася на плътен слой на всеки два часа при по-продължителен престой на открито, независимо дали сме в града или на море.

Слънцезащитните препарати не се препоръчват за деца до 6 месеца. Бебетата на тази възраст не трябва да бъдат водени на плажа. Те трябва да стоят на сянка и задължително да носят шапка. След първите 6 месеца слънцезащитен продукт трябва да се поставя непременно при всяко излизане на открито. Задължително е използването на лосиони, специално създадени за деца, защото съдържат цинк и талк.

От друга страна, ендокринолозите казват, че слънцезащитните продукти с фактор над 30 възпрепятстват синтеза на витамин D. Те препоръчват децата да се пекат пет минути по корем и пет по гръб и едва тогава да се нанася кремът.

Що се отнася до възрастните, слънцезащитните продукти трябва да започнат да се нанасят още с първите по-слънчеви и топли дни. Скиорите и спортуващите тенис, голф и други спортове, които се практикуват на открито, се нуждаят от слънчева защита целогодишно. Важно е да се поставя достатъчно количество от препарата и да не се забравят устните.

След продължително излагане на слънце често се засилва пигментацията на кожата. Това не означава непременно, че има нещо притеснително. Въпреки това е добре да се наблюдават бенките за промени, които настъпват при тях. Консултацията е задължителна, когато някое от петънцата е асиметрично, границите му са назъбени или по края се образуват пипалца към кожата наоколо. Цветът трябва да е равномерен и да не се променя. Ако някоя бенка увеличи диаметъра си или започне да се надига, трябва непременно да бъде потърсен съвета на дерматолог.

Солариумите са по-скоро опасни и трябва да се избягват. Особено опасно е прекаляването с тях. Предизвикват по-бързо стареене на кожата и увеличават риска от появата на ракови заболявания.

Освен изгаряне, слънцето може да предизвика и алергични реакции. Случаите на кожни алергии се увеличават непрекъснато в целия свят. Една от причините за това е все по-голямото присъствие на козметиката в живота ни. Съвсем обичайни стават процедурите в спа-центрове и употребата на продукти с екзотични съставки.

Най-честият причинител на кожни алергии е никелът. Съдържанието му в бижута, мобилни телефони, катарами за колани и други предизвиква появата на алергични контактни дерматити.

Други алергени са боите за коса, парфюмите, някои консерванти, неопренови костюми, компютърни мишки и др.

Отскоро проблем се оказва и изкуственият маникюр, заради съдържанието на акрилати. Поставянето му може да доведе до появата на обрив, засягащ главно клепачите, заради честото докосване на лицето, нанасяне на козметика, грим и др.

Фотоалергиите се появяват най-често вследствие на превръщането на дадено безобидно вещество в алерген след взаимодействието му със слънчевите лъчи. Това може да е съставка на крем за лице или тяло, парфюм и други.

Възможни са и случаи на фотодерматози – заболявания, предизвикани от самото лъчение.Такива са например фотодерматита и соларната уртикария, но те се срещат по-рядко и са предизвикани от различни видове лъчи, не са непременно свързани с излагането на слънце.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки